Gemeente Wingene

1909. Een spannend moordspel!

Naar aanleiding van Erfgoeddag lanceren we vanaf zaterdag 24 april via de Erfgoedapp een spannend moordspel dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Met de smartphone in de hand trek je op coronaveilig onderzoek uit en ontdek je tegelijkertijd erfgoedpareltjes in onze gemeente. Speel je mee?

Op zondag 3 oktober van dat jaar ontdekte ene Hector in zijn woning in de Oude Bruggestraat het levenloze lichaam van zijn vrouw Pharaïlde. De jonge en aantrekkelijke vrouw werd brutaal om het leven gebracht ... 

De Erfgoedapp is een product van Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. De app biedt extra informatie bij een bezoek, een wandeling of fietstocht op basis van je locatie en op je eigen tempo. “Om cultureel erfgoed laagdrempelig en voor alle leeftijden toegankelijk te maken, is de gratis Erfgoedapp een belangrijk hulpmiddel”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Cultuur. “De app loodst je langsheen enkele erfgoedpareltjes in onze gemeente waarover je meer te weten komt.”

Erfgoedspel 1909.

De app laat toe om zakelijke informatie op speelse wijze aan te bieden. “In Wingene combineren we erfgoedinformatie met een speurtocht die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal uit 1909. Een moord in de Oude Bruggestraat schrikte toen de inwoners van onze gemeente op”, zegt Jens Danneels, schepen van Toerisme en Recreatie.

In het ‘Erfgoedspel 1909’ gaan de deelnemers op zoek naar de juiste antwoorden om de moorzaak op te helderen. “Tijdens je wandeling schrap je Cluedogewijs de foute items weg. Op het einde vallen alle puzzelstukjes in elkaar en ontdek je wie de schuldige is en waarom, hoe en waar de moord werd gepleegd.”

Start op de markt

Wie de Erfgoedapp heeft gedownload op zijn smartphone kan vanaf zondag 24 april 2021 zijn moordonderzoek aanvatten. De wandeling start op de markt van Wingene. Tijdens de wandeling krijg je via de app alle nodige informatie te zien, én leer je iets bij over het culturele erfgoed van de gemeente. De tocht is zo’n 2,5 kilometer lang, gratis en toegankelijk voor alle leeftijden. “Het spel blijft lange tijd beschikbaar zodat iedereen de kans krijgt om dit coronaveilig te spelen”, aldus de schepenen.

Meer informatie over wat zich in 1909 precies heeft afgespeeld is hier te vinden. Wil je het spel spelen? Dan lees je dit dossier best pas na de wandeling. Wie meer wil weten over de Erfgoedapp en de andere beschikbare tours kan hier terecht.

Snelle start?

1. De Erfgoedapp downloaden op je smartphone.

2. De app openen en kiezen tussen de beschikbare tours voor 1909. 

3. Ga naar de markt van Wingene en start het spel.

De nodige informatie en verschillende locaties verschijnen onderweg op de app.

De zoektocht legt een parcours af van zo’n 2.5 km, is gratis en toegankelijk voor alle leeftijden.

Gepubliceerd op  vr 23 apr 2021