Gemeente Wingene

30 jaar burgemeester Hendrik Verkest

Op 9 juni 2019 is het precies 30 jaar geleden dat Hendrik Verkest voor het eerst de eed heeft afgelegd als burgemeester van Wingene. Dat deed hij nadien nog vijf keer. Naar aanleiding van deze heugelijke gebeurtenis werd hij op vrijdag 7 juni verrast door het gemeentepersoneel.

Op 9 juni 1989 legde burgemeester Hendrik Verkest als 36-jarige de eed af. Vol vertrouwen en met een gezonde portie ambitie. Het was op politiek vlak een erg woelige periode in Wingene. Maar de nieuwe burgemeester werkte hard aan het terugvinden van de politieke rust. Hij veranderde ‘tegenwerken’ in ‘samenwerken’. Nochtans waren zijn eerste jaren als burgemeester allesbehalve rustig. In 1990 brak de varkenspest voor de eerste keer uit en stond hij meteen in het middelpunt van de nationale belangstelling.

Watertjes doorzwemmen

De varkenspest was niet het enige watertje dat de burgemeester doorzwom. Ook de plotse landing van 400 woonwagenbewoners, de windhoos, de hagelstorm, … Het maakte er de burgemeester niet minder populair op. Zo haalde hij bij verschillende gemeentelijke verkiezingen tot 40% van de voorkeursstemmen.

Ondernemer en stamhoofd

Hendrik Verkest bestuurde de gemeente als een ondernemer. Cijfers en investeringen waren en zijn niet uit zijn visie weg te denken. Geruggesteund door de ommekeer in de bevolkingscijfers, slaagde hij er in om van een ingedommelde agrarische gemeente een moderne entiteit te maken met een forse aangroei van de lokale bevolking en tewerkstelling.

Tegelijkertijd was hij ook een echte burgervader. Zelf zei hij daarover: “Eigenlijk ben ik een soort van stamhoofd. Dat is voor mij de magie van de job. Je combineert het praktische besturen met het menselijke contact. Ik geraak daar niet op uitgekeken. Het volk is waarmee en waarvoor ik leef. Als ik door deze gemeente loop, knik ik, praat ik, vraag ik. Ik ben altijd met mijn omgeving, met onze gemeente bezig.”

Gepubliceerd op  vr 07 jun 2019