Gemeente Wingene

Aanleg waterleiding Lichterveldestraat/Ricksteenweg

Op 19 februari 2024 start De Watergroep met werken in de Lichterveldestraat en Ricksteenweg. Deze werken passen in het globale vernieuwingsprogramma van De Watergroep om preventief het risico op druk- en roestproblemen te vermijden. De oude gietijzeren leidingen worden vervangen door nieuwe kunststofleidingen.

Fluvius maakt van de gelegenheid gebruik om een versterking van het laagspanningsnet uit te voeren langsheen de Ricksteenweg. Deze werken geven geen bijkomende hinder voor de omwonenden.

Planning?

De werkzaamheden zullen in twee fases verlopen.

 • Fase 1: Ricksteenweg
  Periode: 19/02/2024
 • Fase 2: Lichterveldestraat
  Periode: vanaf 11/03/2024 (weersafhankelijk)

Men zal de aanleg van de nieuwe hoofd- waterleiding voor begin mei afronden, de overkoppelingen (lokale openingen voor elke woning) op de nieuwe leiding zijn voor het zomerverlof gepland.

Hinder?

Tijdens de werkzaamheden regelen we in de eerste fase, de Ricksteenweg, het doorgaand verkeer met mobiele verkeerslichten. Het verkeer moet er via één rijstrook. Fietsers kunnen mee met het verkeer.

In de tweede fase lopen de werken vanaf het kruispunt met de Ricksteenweg tot aan de markt van Zwevezele. Bij deze werken is er éénrichtingsverkeer ingevoerd. Vanaf maandag 22 april 2024 is er opnieuw tweerichtingsverkeer mogelijk.

De omleiding is terug te vinden via: https://www.wingene.be/waterleiding-ricksteenweg-lichterveldestraat

De werken in drie stappen

STAP 1

Graven van sleuven voor de aanleg van de nieuwe waterleiding in het voetpad. Woningen en winkels blijven bereikbaar, aan de hand van loopbrugjes.


De bestaande waterleiding blijft in dienst, er is steeds drinkwater.

STAP 2

De nieuwe waterleidingen worden verbonden met het bestaande netwerk. Kortstondig is er een onderbreking van het drinkwater (enkele uren).

Na grondige controle worden de sleuven opnieuw dichtgemaakt waarna het water in de nieuwe leiding een kwaliteitscontrole ondergaat.

STAP 3

Aansluiting van woningen, handelszaken en bedrijven op de nieuwe waterleiding. Hiervoor zullen putten gemaakt worden, vaak per woning.

Tussen de aanleg van de nieuwe waterleidingen en de aansluiting kan er een periode van inactiviteit zijn. De reden hiervoor zijn de testen die De Watergroep moet uitvoeren op onder meer kwaliteitsvolle aanleg, drinkwater, … Het voetpad wordt definitief hersteld. Het wit zand die de stoepstenen zal vastzetten moet zeker drie dagen blijven liggen om goed door te dringen.

We houden je op de hoogte

Bij wegomleggingen of tijdelijke onderbrekingen van de drinkwatervoorziening licht de aannemer van De Watergroep je op tijd in. Ook op het moment ze jouw woning zouden aansluiten op het nieuwe drinkwaternet, hiervoor volgt eerst een afspraak. 

Alvast bedankt voor je begrip!

Contactpersonen

 • Bij hoogdringendheid: verwittig eerst de hulpdiensten op het nummer 112!
 • Nutsvoorzieningen
  Voor meldingen in verband met gas, water, elektriciteit en andere nutsvoorzieningen neem je best contact op met één van de nutsbedrijven uit onderstaande lijst:
  • Fluvius
   • Storingen: 078 35 35 00
   • Gasreuk: 0800 65 065
  • De Watergroep – storingen: 02 238 96 99
  • Proximus – storingen: 0800 22 800
  • Wyre– storingen: 015 66 66 66
 • Andere
  Voor meldingen in verband met de werken van De Watergroep contacteer je best Kristoff op 0499 42 66 73 of de aannemer Castelyn op 056 66 65 05.