Gemeente Wingene

Alcoholische dranken schenken

Als je op jouw evenement alcoholische dranken wil serveren, hou je rekening met het onderscheid tussen gegiste dranken en sterke dranken.

Wil je gegiste dranken met een volumeprocent alcohol boven de 6% of sterke drank verkopen of gratis aanbieden voor gebruik ter plaatse, dan is een drankvergunning van de gemeente nodig.

Gegiste dranken

Bieren, wijnen en tussenproducten zoals porto, sherry en martini zijn gegiste dranken. Gegiste dranken worden pas beschouwd als 'sterke drank' als ze een alcoholgehalte van minstens 22% vol. bevatten. Dit kan door bijvoorbeeld alcohol toe te voegen of als er bijkomende gistingen zijn gebeurd.

Ook als je na de gisting dranken gaat stoken (distilleren), stijgt het alcoholpercentage en val je onder de categorie van gedistilleerde dranken. Zo is cognac bijvoorbeeld het distillaat van bepaalde witte wijnen. 

Sterke dranken

Alle alcoholische dranken die meer dan 1,2 volumeprocent gedistilleerde alcohol bevatten worden beschouwd als sterke drank.

 • Voorbeelden zijn cognac, whisky, gin, graan-, fruit- en andere jenevers, maar ook aperitiefdranken zoals Pisang en Passoa.
 • Let op! Als limonades en andere niet-alcoholische dranken worden gemengd met gedistilleerde alcoholische dranken, worden deze als sterke drank beschouwd! Dit betekent dat alle alcoholpops en zelfgemixte cocktails (whisky-cola, gin-tonic, mojito,...) met bovenvermelde dranken, bijna altijd in de categorie van sterke drank vallen, ook al bevatten ze evenveel of minder alcohol dan een pintje.

Enkele voorbeelden:

Soort drank Volumeprocent alcohol Sterke drank
Pils 5 Nee
Alcoholpops 5-7 en hoger Ja
Cava of Champagne 12 Nee
Jenever 28 - 38 Ja
Rum, wodka (ook als mix) 37,5 - 40 Ja
Cognac, whisky en gin (ook als mix) 40 - 55 Ja
Witte wijn 12 Nee
Zwaardere bieren zoals Duvel, Leffe, Westmalle,.. 5-10 Nee

Voor wie?

Een evenement wordt in de wet op de vergunning voor het verstrekken van sterke drank beschouwd als een occasionele drankgelegenheid wanneer:

 • het een gebeurtenis van voorbijgaande aard betreft,
 • die maximaal tienmaal per jaar wordt georganiseerd en telkens voor niet langer dan vijftien opeenvolgende dagen;
 • deze activiteit georganiseerd wordt door een kring, een maatschappij of een particuliere vereniging (bijvoorbeeld door een vzw).

Tentoonstellingen en jaarbeurzen zijn altijd een occasionele drankgelegenheid, voor de gehele duur van de tentoonstelling of jaarbeurs, ongeacht de hoedanigheid van de exploitant.

Voorwaarden

 • Alcoholische dranken mogen nooit aan jongeren onder de 16 jaar worden verkocht of geschonken worden.
 • Voor sterke dranken of gegiste dranken vanaf 22% alcohol geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. 

Je voorziet ter controle een bandjessysteem zodat het schenken van alcohol aan de bar vlot kan verlopen: 

 • Voorbeeld:
  • < 16 jaar = rood: geen alcohol
  • 16-17 jaar = blauw: geen sterke drank
  • > 18 jaar = groen: alle dranken

Procedure

De melding voor het schenken van sterke dranken verloopt via de algemene aanvraag voor evenementen.

Meer info

Ben je op zoek naar informatie over een drankvergunning voor een vaste of reizende horecazaak? Dan kan je daarover op deze pagina van de website meer informatie terugvinden.