Gemeente Wingene

Animatoren

Je bent of wordt 16 jaar en spelen is stiekem je favoriete hobby? Je bent creatief, wil samen met leeftijdsgenoten leuke spelletjes in elkaar boxen en kinderen dé tijd van hun leven bezorgen? Dan ben jij de geknipte animator!

Geef je naam en email door aan de jeugddienst en wij houden jou op de hoogte!

 

Voorwaarden

Animator

  • Je bent al 16 jaar of ouder of je wordt het nog dit jaar.
  • Je bent gebeten door de speelmicrobe.
  • Een attest animator in het jeugdwerk is niet verplicht, maar wel een meerwaarde!
  Met brevet Zonder Brevet
Halve dag € 24,53 € 16,36
Volle dag € 32,71 € 22,90
Voorbereiding € 6,542 € 4,906

Hoofdanimator

  • Je bent al 18 jaar of ouder of je wordt het nog dit jaar.
  • Je hebt minstens twee zomers ervaring op speelplein/grabbelpas.
  • Een attest (hoofd)animator in het jeugdwerk of een rijbewijs zijn een meerwaarde.
  • Je bent sociaal vaardig, bezit organisatorische vaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel.

Om als hoofdanimator aan de slag te gaan, moet je solliciteren.
Hoofdanimatoren worden betaald als jobstudent.

 

Kadervorming

Als je een cursus ‘Animator in het jeugdwerk’ volgt en een geslaagde stage bij ons doorstaat, krijg je het brevet ‘Animator in het jeugdwerk’. Wij juichen het halen van een brevet zeker toe en eens je dit brevet hebt, verdien je ook extra.

Animatorcursus

Op een animatorcursus (50 uur) krijg je heel wat info en tips die je nodig hebt om leuke activiteiten te organiseren en kinderen te begeleiden. Je leert een heleboel nieuwe spelletjes kennen, weet hoe je een spel duidelijk uitlegt, welke begeleidershouding je kan aannemen, hoe die EHBO nu in elkaar zit en wat je kan doen als het eens niet gesmeerd loopt. Alles wordt zo speels mogelijk uitgelegd, dus verwacht je niet aan saaie theoretische uiteenzettingen, maar een échte doe-ervaring. De cursussen worden meestal per week georganiseerd, met overnachting. 

Na het volgen van een cursus animator doe je stage (50 uur) bij een erkende jeugdwerkorganisatie. Dit kan op het speelplein van Wingene of Zwevezele of in onze grabbelpaswerking. Hiervoor contacteer je de jeugddienst. Rond je je stage positief af, dan moet je nog evaluatiemoment van 5 uur volgen, bij de organisator van je animatorcursus. Na een positieve evaluatie ontvang je een attest Animator in het jeugdwerk, erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

En het eindigt nog niet ...

Heb je niet genoeg aan een cursus animator in het jeugdwerk? Ben je nieuwsgierig naar meer? Naast leuke vormingen rond originele spelen, animaties, moeilijk gedrag,… worden er ook cursussen hoofdanimator en instructeur in het jeugdwerk georganiseerd. Je hoeft dus niet te vrezen, er is voor ieder wat wils!

Organisaties die kadervorming organiseren

De cursussen animator, verdere vorming en hoofdanimator worden georganiseerd door koepels. Zoek je een cursus, kijk dan op de lijst van erkende organisaties

Enkele voorbeelden van organisaties die cursus aanbieden:

Bij de jeugddienst vind je ook heel wat flyertjes over de cursussen van deze organisaties. Kom gerust eens langs om er eentje mee te nemen of voor meer info.

Hou zeker je deelnamebewijs van je cursus bij, want via de gemeente kan je een deel van je inschrijvingsgeld terug krijgen.