Gemeente Wingene

Animatoren

Je bent of je wordt zestien jaar en spelen is stiekem je favoriete hobby? Je bent creatief, wil samen met leeftijdsgenoten leuke spelletjes in elkaar boxen en kinderen dé tijd van hun leven bezorgen? Dan ben jij de geknipte animator die we zoeken!

Geef je naam en e-mailadres door aan Team Jeugd en wij houden jou op de hoogte!

Klik hier om je meteen te registeren als animator.

Voor 3 april kon je doorgeven welke weken je wilde staan deze zomervakantie. Wil je toch nog animator zijn? Stuur toch nog een berichtje naar jeugd@wingene.be en wie weet hebben we nog vrije plaatsen in onze agenda.

Als je vorig jaar al animator was hoef je dit niet te doen, maar geef ons gerust al een seintje dat je dit jaar opnieuw van de partij zal zijn via FB.

In de maand april krijgen alle ervaren en nieuwe animatoren via Team Jeugd een bericht via mail en FB om je beschikbare weken/dagen door te geven. Op basis van jullie beschikbare data maken wij dan een werkschema op. 

Infomoment: 6 april 2022

Op 6 april organiseren onze eigen animatoren met Team Jeugd een kennismakingsdag. Deze gaat door van 14u tot 17u in CC de Feniks. Ben jij er ook bij? Stuur gerust al een berichtje dat je komt via jeugd@wingene.be Je hoeft hiervoor niets mee te brengen.

Neem gerust al eens de animatorengids onderaan deze pagina door als je wat meer informatie wenst. Met vragen kun je ook altijd terecht bij Team Jeugd (jeugd@wingene.be)

Voorwaarden

Animator

  • Je bent al zestien jaar of ouder of je wordt het nog dit jaar.
  • Je bent gebeten door de speelmicrobe.
  • Een attest animator in het jeugdwerk is niet verplicht, maar wel een meerwaarde!
  Met brevet Zonder brevet
Halve dag 75% 50%
Volle dag 100% 70%
Voorbereiding 20% 15%

Hoofdanimator

  • Je bent al achttien jaar of ouder of je wordt het nog dit jaar.
  • Je hebt minstens twee zomers ervaring op speelplein/grabbelpas.
  • Een attest (hoofd)animator in het jeugdwerk en een rijbewijs zijn een meerwaarde.
  • Je bent sociaal vaardig, bezit organisatorische vaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel.

Om als hoofdanimator aan de slag te gaan, moet je solliciteren. Je ziet de vacature verschijnen bij nieuws op de homepagina. Hoofdanimatoren worden betaald als jobstudent.

Kadervorming

Als je een cursus ‘Animator in het jeugdwerk’ volgt en een geslaagde stage bij ons doorstaat, krijg je het brevet ‘Animator in het jeugdwerk’. Wij juichen het halen van een brevet zeker toe. Wanneer je dit brevet behaald hebt, verdien je ook extra, altijd leuk meegenomen!

Animatorcursus

Op een animatorcursus (50 uur) krijg je heel wat info en tips die je nodig hebt om leuke activiteiten te organiseren en kinderen te begeleiden. Je leert een heleboel nieuwe spelletjes kennen, weet hoe je een spel duidelijk uitlegt, welke begeleidershouding je kan aannemen, hoe die EHBO nu in elkaar zit en wat je kan doen als het eens niet gesmeerd loopt. Alles wordt zo speels mogelijk uitgelegd, dus verwacht je niet aan saaie theoretische uiteenzettingen, maar een échte doe-ervaring. De cursussen worden meestal per week georganiseerd, met overnachting. 

Na het volgen van een cursus animator doe je stage (50 uur) bij een erkende jeugdwerkorganisatie. Dit kan op het speelplein van Wingene of Zwevezele of in onze grabbelpaswerking. Hiervoor contacteer je Team Jeugd. Rond je je stage positief af, dan moet je nog evaluatiemoment van 5 uur volgen, bij de organisator van je animatorcursus. Na een positieve evaluatie ontvang je een attest Animator in het jeugdwerk, erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

En het eindigt nog niet...

Heb je niet genoeg aan een cursus animator in het jeugdwerk? Ben je nieuwsgierig naar meer? Naast leuke vormingen rond originele spelen, animaties, moeilijk gedrag,… worden er ook cursussen hoofdanimator en instructeur in het jeugdwerk georganiseerd. Er is voor ieder wat wils!

Organisaties die kadervorming organiseren

De cursussen animator, verdere vorming en hoofdanimator worden georganiseerd door koepels. Zoek je een cursus, kijk dan op de lijst van erkende organisaties

Enkele voorbeelden van organisaties die cursus aanbieden:

Bij Team Jeugd (boven CC de Feniks) vind je ook heel wat flyertjes over de cursussen van deze organisaties. Kom gerust eens langs om er eentje mee te nemen of om meer info te vragen. 

Tip!

Via ons als gemeente kan je ook een deel van je inschrijvingsgeld terug krijgen.