Gemeente Wingene

Asbest voortaan veilig verpakt naar het recyclagepark of aan huis opgehaald!

Om de risico’s voor jezelf, de andere bezoekers en het personeel op de recyclageparken te beperken, mag je asbest niet langer onverpakt (of in een verkeerde verpakking) naar het recyclagepark brengen. Je kan asbest ook voordelig thuis laten ophalen.

In heel wat oudere gebouwen, tuinhuizen en stallen is nog asbest aanwezig. Door veroudering wordt dit materiaal broos, fragiel en breekbaar. Het asbestcement verliest hierdoor zijn binding waardoor er asbestvezels kunnen vrijkomen en die vormen een risico voor de gezondheid.

Verpakt naar het recyclagepark

Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht om hechtgebonden asbest verpakt naar het recyclagepark te brengen. De asbestzak koop je aan op het recyclagepark via de betaalzuil met je identiteitskaart of bij MIROM Roeselare. Asbest kan je aanleveren onder de oranje groep, particulieren hebben voor de aanvoer van afvalstoffen onder de oranje groep tot 1.000 kg vrijstelling per gezin per jaar. Breng je asbest onverpakt of in een verkeerde verpakking aan, dan krijg je geen toegang tot het recyclagepark.

Soort Hechtgebonden asbest* Niet hechtgebonden asbest
Wat? Vezels zitten vast in het draagmateriaal bv. golfplaten, dakleien Vezels zitten los in het materiaal bv. plaasterisolatie, afdichtingskoord
Zelf verwijderen? Ja, indien het materiaal in goede staat is en mits de nodige beschermingsmaatregelen. Indien in slechte staat, laten verwijderen door een aannemer met opleidingsattest Neen, laat het voor je eigen veiligheid doen door een erkende aannemer. Meer info kan je hier terugvinden.
Op recyclagepark Ja, verpakt in een asbestzak (te koop op het park of via MIROM Roeselare) Neen

Ophaling aan huis

Heb je geen vervoer of breng je het liever niet zelf naar het recyclagepark? Dan kan je asbest voortaan ook aan een voordelig tarief laten ophalen aan huis.

Optie 1: Plaatzakken

Plaatzakken zijn een ideale manier om bv. golfplaten aan huis te laten ophalen. Doe je aanvraag via de website van Mirom en haal daarna de speciale plaatzakken op in het recyclagepark of bij MIROM Roeselare. Je krijgt hierbij twee sets met persoonlijke beschermingsmiddelen en een instructiefolder. Dit helpt je om het asbesthoudend materiaal op een veilige manier te ontmantelen. Is het veilig opgeborgen? Dan maak je een afspraak voor de ophaling.

Let op! Je kan maximaal zes plaatzakken aan verminderd tarief aanvragen. Bijkomende zakken met ophaling worden doorgerekend aan de volledige kostprijs.

Optie 2: Container

Grotere hoeveelheden? Dan kan een container huren een oplossing zijn. Je krijgt ook hierbij twee sets met persoonlijke beschermingsmiddelen en een instructiefolder. Doe je aanvraag via de website van Mirom en op het afgesproken tijdstip wordt de container aan huis geleverd.

Let op! Je kan maximaal twee containers aanvragen aan verminderd tarief. Bijkomende containers worden doorgerekend aan de volledige kostprijs.

  Max. aantal Inhoud Prijs
Plaatzak 6 1 plaatzak (±13 platen of 30m²)

en 2 sets PBM’s** , incl. ophaling

€30/zak, vanaf 2=€20/stuk
Container 2 1 container (180m² of ±80 platen) en 2 sets PBM’s** , incl. ophaling €170/container
Verpakking recyclagepark onbeperkt 3-tal platen, ±2,2m x 1,2m

kleine stukken, ±1,2m x 1,2m

€2,5

€1,5

**PBM’s zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze moet je verplicht gebruiken bij het verwijderen van asbest. Een set bestaat uit een stofmasker type P3, een tyvec overall en 1 paar handschoenen.

Je vindt meer info terug via de website van Mirom.

Gepubliceerd op  vr 29 nov 2019