De gemeente Wingene valt onder de vervoerregio Mid-West. Samen met de 17 andere steden en gemeenten van de regio, de provincie West-Vlaanderen, NMBS/Infrabel en Vlaamse Overheid bieden we het hoofd aan mobiliteitsuitdagingen. Mobiliteitsproblemen stoppen immers niet aan gemeentegrenzen. We werken op basis van de noemer Basisbereikbaarheid wat een verzamelbegrip is voor verschillende onderdelen.
Zowel Regionaal Mobiliteitsplan als het Openbaar Vervoerplan maken deel uit van Basisbereikbaarheid.
Regionaal mobiliteitsplan
Het regionaal mobiliteitsplan is een strategisch plan en bepaalt de toekomstvisie binnen de vervoerregio.
Het plan is op maat van elke vervoersregio zodat het gericht regionale mobiliteitsuitdagingen kan aanpakken zoals bv. gevaarlijke kruispunten of drukke knooppunten.
Het plan kijkt naar alle vervoerswijzen, zowel voor personen- als voor goederenvervoer: fiets, trein, bus, tram, wagen, vrachtwagen, scheepvaart, … Themas zoals fietsbeleid, verkeersveiligheid, multimodaal goederentransport, doorstroming, … maar ook de link met ruimtelijk beleid komen hierin aan bod.
Het Regionaal Mobiliteitsplan gaat in openbaar onderzoek vanaf 17 augustus tot 16 oktober 2023. Dit openbaar onderzoek is terug te vinden op de website van Vlaanderen.
Openbaar vervoerplan
Het openbaar vervoerplan of OV-plan focust op de planning van het openbaar vervoer op kortere termijn.
Het OV-plan vertrekt vanuit de huidige infrastructuur én budgetten en tracht deze optimaal in te zetten binnen de vervoerregio Mid-West, maar ook over de regiogrenzen heen.
Het OV-plan bepaalt waar de reguliere bussen en trams in de vervoerregio rijden, maar ook op welke plaatsen men gebruik kan maken van flexvervoer. Dit vooraf te reserveren flexvervoer wordt voorzien op plaatsen waar er minder reizigers aankomen en/of vertrekken. Overstappen van het flexvervoer op een bus of tram is mogelijk op een Hoppinpunt, een vervoersknooppunt waar verschillende modi (flexvervoer, deelauto, deelfiets, bus, tram) samenkomen. Het OV-plan wil op die manier een duurzaam alternatief aanbieden voor verplaatsingen met de auto.
De OV-plannen werden in de loop van 2021 afgewerkt door de 15 vervoerregios en worden nu mee opgenomen in de verdere uitwerking van het RMP.
Meer informatie kan je hier vinden.