Gemeente Wingene

Elektronische identiteitskaarten met vingerafdrukken

Onze gemeente neemt vingerafdrukken van wie een nieuwe elektronische (e-ID) komt aanvragen.

Onze gemeente stelt zich zo in regel met de Europese Verordening die de integratie van vingerafdrukken oplegt. Op die manier voldoet de nieuwe eID aan de strenge internationale regels die ervoor moeten zorgen dat identiteitscontroles efficiënter kunnen verlopen.

Vingerafdrukken

Zowel bij de aanvraag als bij de afgifte van elektronische identiteitskaarten (eID's) worden digitaal vingerafdrukken genomen. Daarnaast blijft natuurlijk ook de foto en de handtekening een belangrijk onderdeel bij de aanvraag. De nieuwe elektronische identiteitskaart heeft ook een vernieuwde lay-out. 

Voor niet-mobiele personen wordt een vrijstelling van vingerafdrukken voorzien, op voorwaarde dat er een medisch attest kan voorgelegd worden. Dit in afwachting van een stabiele en gebruiksvriendelijke mobiele oplossing. 

Indexering tarieven

FOD Binnenlandse zaken meldde tevens in een omzendbrief van 2 oktober 2020 dat de tarieven van de eID’s geïndexeerd zullen worden op 1 januari 2021. Het gemeentelijke deel wordt niet verhoogd.

Concreet betekent dit dat vanaf 1 januari 2021 een Belgische eID 19,30 euro zal kosten. De kostprijs voor een KidsID bedraagt 6,60 euro.

Gepubliceerd op  vr 18 dec 2020