Gemeente Wingene

Besmetting coronavirus vastgesteld in woonzorgcentrum Amphora vzw

Op zaterdag 28 maart 2020 werd, ondanks de strikte maatregelen en doorgedreven hygiëne, het coronavirus vastgesteld bij 3 medewerkers en 5 bewoners in het woonzorgcentrum Amphora vzw. Onze gemeente werkt nauw samen met Woonzorggroep GVO en het Agentschap Zorg en Omgeving om de situatie op te volgen.

De burgemeester staat als hoofd van de crisiscel permanent in verbinding met woonzorgcentrum Amphora vzw en Woonzorggroep GVO. "De noodprocedure was grondig voorbereid en is onmiddellijk geactiveerd. We gaan er uiteraard alles aan doen aan om de verdere verspreiding te voorkomen. Om hierin te slagen roepen we nogmaals aan iedereen op om de maatregelen strikt op te volgen. Handen wassen, afstand houden en thuis blijven, dit is nu belangrijker dan ooit en de enige manier om levens te redden. Ons hart is bij alle getroffen bewoners en medewerkers en hun families."

Hieronder kan je de officiële communicatie over de situatie terugvinden: 

Ondanks de doorgedreven hygiëne en strikte maatregelen bij bewoners en medewerkers, werd er bij drie medewerkers van diverse leefgroepen en bij vijf bewoners in het woonzorgcentrum Amphora vzw in Wingene vastgesteld. In totaal gaat het over 8 bevestigde besmettingen.
Daarnaast vertonen nog enkele bewoners symptomen van het coronavirus, maar hierover hebben we nog geen uitsluitsel gezien de testen enkele dagen op zich laten wachten.

De getroffen medewerkers zijn momenteel in ziekteverlof. De getroffen bewoners en de bewoners met symptomen worden op de kamer verzorgd door het coronateam en de coördinerende raadgevende arts van het woonzorgcentrum. Het coronateam is een team dat een gespecialiseerde opleiding genoten heeft en uitsluitend ingezet wordt bij bewoners met (een vermoeden tot) het coronavirus. Ook alle andere bewoners van de getroffen leefgroepen verblijven momenteel preventief op de eigen kamer. In totaal zijn 4 van de 5 leefgroepen in isolatie geplaatst. 

Om onze interne werking zo goed mogelijk af te stemmen op een mogelijke besmetting binnenshuis, hebben we (op discrete wijze) alle medewerkers op de hoogte gebracht en werd het Agentschap Zorg en Gezondheid gecontacteerd zoals de procedure het voorschrijft.
De bewoners van de getroffen leefgroep en hun familie werden op de hoogte gesteld van de besmetting. Daarnaast werden ook alle andere families ingelicht over de situatie in ons woonzorgcentrum.

Wij begrijpen dat deze besmettingen aanleiding kunnen geven tot ongerustheid. Wij volgen de situatie nauwgezet op en garanderen dat alles in het werk wordt gesteld om verdere verspreiding te voorkomen. Bovendien verzekeren wij dat alle bewoners met de juiste zorg en warmte worden omringd.

Wij vinden het belangrijk om iedereen correct te informeren. Wij zullen dan ook tijdig communiceren, indien de situatie wijzigt. Intussen vragen wij met aandrang om via alle kanalen respectvol te communiceren en geen onnodige paniek te veroorzaken.

Draag zorg voor jezelf en voor elkaar en hou je strikt aan de richtlijnen!

Gepubliceerd op  za 28 mrt 2020