Gemeente Wingene

Borstkankerpreventie

61,6 % van de vrouwen in Wingene tussen 50 en 69 jaar neemt deel aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dat wil zeggen dat nog steeds 38 % geen kwaliteitsvolle screeningsmammografie laat nemen. Er is in onze gemeente best nog veel werk voor de boeg om het streefcijfer van 75 % te halen.

Wat is het Bevolkingsonderzoek Borstkanker? 

In juni 2001 startte de Vlaamse overheid met het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het onderzoek moedigt vrouwen van 50 tot en met 69 jaar aan om elke twee jaar een gratis screeningsmammografie te laten nemen. Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Tijdig opsporen is belangrijk. Doordat de ziekte vroeger wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een zwaardere behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter. Wil je weten wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten?

Dat kan heel eenvoudig online én mobiel met:

Meer weten over het bevolkingsonderzoek? Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar www.borstkanker.bevolkingsonderzoek.be.

Wat doen we in onze gemeente?

De komende jaren spitten we de situatie uit en voeren we gericht actie naar specifieke doelgroepen die zich niet of minder laten controleren. “In de maand oktober, dat is de internationale maand in de strijd tegen borstkanker, duikt het roze lintje overal in onze gemeente op. We brengen de problematiek in 2021 extra onder de aandacht aan de hand van een gratis theatervoorstelling, een gezondheidsrally in de bib ...