Gemeente Wingene

Beweegbeleid

We willen onze inwoners motiveren om in hun dagelijks leven meer te bewegen. Dat gaat verder dan sporten in de vrije tijd. Bewegen kan net zo goed thuis of op het werk. Ook verplaatsingen spelen daarbij een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat 40 % van de Wingenaren zich nooit of uitzonderlijk te voet verplaatst voor korte afstanden en daarmee scoort onze gemeente bijzonder slecht.

Verkeersveilige publieke ruimte

Tijd voor actie! We willen onze publieke ruimte de komende jaren veiliger en beweegvriendelijker maken We hanteren daarbij het STOP-principe. Onze prioriteit gaat eerst naar stappen, dan trappen, vervolgens naar openbaar vervoer en dan pas naar personenwagens. De belangrijkste doelstelling: inwoners motiveren om wat vaker de auto te laten staan en te voet of met de fiets te gaan. De komende jaren worden verschillende acties georganiseerd om inwoners een extra duwtje in de rug te geven. Ook bewegen in de vrije tijd blijft uiteraard belangrijk. We zetten de komende jaren in op een laagdrempelig beweegaanbod van bijvoorbeeld sportlessenreeksen en -evenementen en leiden onze inwoners er ook actief naar toe. 

Ontdek hier ons volledige sportaanbod

Elke stap telt

Te ver? Vaak sta je ervan versteld hoe snel je te voet of met de fiets in het centrum bent. Vanaf 2021 verschijnen in ons straatbeeld opvallende wegwijzers die precies aangeven hoeveel stappen en minuten je nog verwijderd bent van het centrum van Wingene of Zwevezele. Samen op weg naar 10.000 stappen per dag!