Gemeente Wingene

Bewegen op Verwijzing

Wil je graag meer bewegen, maar ben je onzeker dat je meer kwaad dan goed zal doen? Sport dan onder professionele begeleiding! Vraag hulp aan een zorgverlener, je krijgt de juiste beweging voorgeschreven en daarna helpt onze beweegcoach je verder op weg.

Robbe Vandendriessche is de 'Bewegen op Verwijzing-coach' voor de regio Tielt.

Robbe bekijkt eerst hoe het zit met je ADB, je algemeen dagelijkse beweging. Naar de brievenbus stappen, rechtstaand koken, de trap nemen, in de tuin werken, afval buiten zetten. Allemaal taken die je thuis kan doen en die je aan het bewegen zetten.

Een tweede stap is je aanmoedigen om ook buitenshuis meer te gaan bewegen. Fietsen naar het werk, boodschappen doen te voet of met de fiets, een brief posten. Allemaal taken die je buiten kan doen zonder de wagen te nemen.

Onze professionele coach zal je (later) in het beweegplan ook aanraden om één of meerdere keren per week, afhankelijk van je eigen persoonlijke situatie en interesses, 'bewust' te laten bewegen. Een wandeling maken (met je partner), een fietstocht doen (met je vriend(in)) of gaan zwemmen (met je kleinkinderen).

Maar coach Robbe kan je ook in contact brengen met activiteiten en/of sporten die de gemeente of verenigingen in de gemeente aanbieden. Zo wordt ook het sociale aspect niet uit het oog verloren. Bewegen als middel om andere doelen te bereiken zoals je fitter voelen, meer zelfvertrouwen krijgen of gewichtsverlies. 

Samen met jou maakt hij een beweegplan op, op basis van je huidige toestand, je wekelijkse agenda en je einddoel. Hij volgt je ook op en motiveert je als het even wat moeilijker gaat. 

Maak een afspraak met Robbe!

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Ga langs bij één van je zorgverleners. Hij of zij bezorgt je een verwijsbrief en de contactgegevens van de coach.
  • Je maakt een afspraak met de coach en neemt de verwijsbrief mee op de afspraak.
  • Samen met je coach maak je een beweegplan op dat past bij jouw leven.
  • Je gaat aan de slag en probeert het beweegplan uit.
  • Je bespreekt samen met jouw coach wat goed en minder goed gaat, je bekijkt de vooruitgang en bespreekt de eventuele moeilijkheden.
  • Je beweegt elke dag meer. Blijf dat doen. Dat voelt goed!
  • Jouw huisarts volgt mee verder op.

Wat kost het?

Voor deelnemers geldt een maximale eigen bijdrage van € 5 (per sessie van 15 minuten) voor een individuele begeleiding en van € 1 (per sessie van 15 minuten) voor de groepsbegeleiding.

Een deelnemer die recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming betaalt slechts € 1 voor de individuele begeleiding en € 0,50 voor een groepsbegeleiding.

TIP: Twijfel je of je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming? Kijk onderaan de klever van je ziekenfonds. Eindigt die code op een 1, dan geniet je van een verhoogde tegemoetkoming.

Voor meer informatie kan je hier terecht!