Gemeente Wingene

Bib zoekt lokale dichters

Ik wil mijn gedicht of elfje insturen

De bibliotheekraad organiseert vanaf eind januari '24 opnieuw een gedichtenwandeling, dit keer in het centrum van Zwevezele. Langs een traject van 4 à 5 kilometer komen gedichten van lokale dichters. 

Wil jij ook jouw gedicht in het groot zien verschijnen? Stuur het dan in voor 1 december '23 (zie rode knop bovenaan). 

Thema 'Thuis' 

Het thema van de nationale Poëzieweek is 'thuis' en dit thema staat ook centraal tijdens de gedichtenwandeling in onze gemeente. 

Inspiratie voor wie met het thema aan de slag wil: 

"Het huis van de poëzie bestaat uit meer dan louter bakstenen. Dichters bouwen huizen uit herinneringen, geuren en kleuren. Ze beschrijven de huizen van onze jeugd en de straten van onze dromen. Ze schrijven hun gedichten op een hoekje van onze keukentafel en turen naar de schilderijen aan onze muren. De mooiste woorden ontspruiten vaak op de plek waar we ons het meest thuis voelen."

"Tijdens Poëzieweek 2024 bouwen we samen grote en kleine huizen in gedichten. We komen thuis in steden of op het platteland, we verhuizen onze verzen van streek naar streek en beschrijven nieuwe en oude landen in levendige letters. Poëzie kan mensen vieren, verwelkomen en zich thuis doen voelen. Het kan ook de troost van een warme thuis bieden op moeilijke momenten van afscheid, rouw en verdriet. Samen schuilen we onder het dak van de poëzie."

Ook kinderen doen mee! 

Voor het eerst kunnen ook kinderen hun creatieve schrijfsels in de vorm van 'elfjes' insturen. De oproep wordt verspreid via de Wingense scholen, maar kinderen kunnen ook op eigen initiatief hun 'elfje' insturen! 

Hoe schrijf je ook alweer 'een elfje'? 

Een elfje bestaat uit elf woorden en vijf regels. Op de eerste regel van een elfje staat slechts één woord. Op de tweede regel staan twee woorden, op derde regel drie woorden, op de vierde regel vier woorden en op de vijfde regel staat weer één woord. De laatste regel moet het gedicht samenvatten in één woord.

Een voorbeeld:

Thuis
Mijn huis
Knuffels, spelletjes, snoep
Samen met familie, blij.
Thuis!