Gemeente Wingene

Denk je mee over de nieuwe bib?

Wat is jouw gedacht?

In het centrum van Wingene komt in het Keizerspark, naast een vrijetijdscentrum met theaterzaal en een gerenoveerd gemeentehuis, ook een gloednieuwe bibliotheek. De nieuwe bibliotheek maakt deel uit van het vrijetijdscentrum en komt ongeveer op dezelfde plaats als de huidige bib. 

Historische kans

Naast een uitleenplaats waar je materialen kan ontlenen en een plaats waar je kennis kan opdoen, willen we ook meer ruimte creëren voor beleven en ontmoeten. En bovenal zou het een open huis moeten worden waar iedereen zich welkom voelt. 

Er zijn veel ideeën en mogelijke invullingen van 'de bib van de toekomst'. Maar we willen vooral ook luisteren naar onze inwoners en de (toekomstige) bibliotheekgebruikers. 

Droom, denk en creëer jij graag mee? Help de ontwerpers van onze bibliotheek dan op weg door enkele inspiratievragen te beantwoorden. Je kan ze hieronder terugvinden en beantwoorden door het digitaal formulier in te vullen (zie bovenaan deze pagina). 

  • Hoe ziet onze bib van de toekomst er voor jou uit? 
  • Wat wil je er doen of beleven? 
  • Wat zou ervoor kunnen zorgen dat je zeker eens langskomt? 

Liever jouw ideeën uitdrukken in beeld? Ook dat is mogelijk door in het digitaal formulier (zie bovenaan deze pagina) enkele inspirerende foto's of tekeningen op te laden. 

Op papier

Liever even jouw gedachten op papier zetten? In onze beide bibliotheken liggen handige boekenwijzers die ingevuld kunnen worden. Jongere bibliotheekgebruikers kunnen hun ideeën visualiseren in een tekening. 

Open bibliotheekraad op 22 maart

Op maandag 22 maart maakt ook de bibliotheekraad een grondige denkoefening over de nieuwe bibliotheek. Iedereen is welkom om tijdens deze avond mee te denken. De open bibliotheekraad vindt plaats op maandag 22 maart om 20 uur in CC de Wissel in Zwevezele. Omwille van de coronamaatregelen kan er alsnog voor gekozen worden om de raad digitaal te laten doorgaan. Mogen we vragen om je in te schrijven via bibliotheek@wingene.be

En daarna? 

We verzamelen alle input tegen half maart. Het bibliotheekteam gaat vervolgens aan de slag om op basis van alle ideeën en verwachtingen een goede visie te maken. Het ontwerpteam staat in voor de doorvertaling ervan in de ontwerpplannen. Tussentijds koppelen we terug zodat je op de hoogte blijft en het volledige traject kan meevolgen.

Tijdelijke verhuis naar de kerk

Tijdens de bouwwerken, die wellicht begin 2022 van start gaan en rond de zomer van 2024 klaar zijn, kan de huidige bibliotheek niet gebruikt worden.

De bibliotheek verhuist, in het najaar van 2021, daarom tijdelijk naar de Sint-Jozefkerk in Zwevezele (Hille). De gemeente centraliseert er de hoofdbibliotheek en de uitleenpost van Zwevezele. Op deze locatie hebben we voldoende ruimte om onze dienstverlening volwaardig uit te bouwen. Dat is niet onbelangrijk aangezien het toch over een periode van twee jaar gaat. In het centrum van Wingene komt een tijdelijk bibpunt waar boeken afgehaald en ingeleverd kunnen worden.

Op de hoogte blijven? 

Wil je graag op de hoogte blijven over alles wat er beweegt omtrent de huidige en de nieuwe bib? Schrijf je dan in op onze digitale nieuwsbrief en ontvang als eerste het nieuws in jouw digitale postbus.