Gemeente Wingene

Gemeentelijk bloemenzaadwinningsperceel Bieland

Eind 2024 zal je als inwoner van Wingene opnieuw gratis bloemenzaad kunnen bestellen. Jouw tuin, klein of groot, kan een verschil maken voor biodiversiteit in het algemeen en bijen in het bijzonder. Er is een zaadaanbod van 22 verschillende bloemensoorten. Opgepast: per adres kunnen maximaal 5 verschillende bloemensoorten besteld worden. Je kan ook kiezen uit twee zaadmengsels (mengsel éénjarigen of mengsel meerjarigen). Het aanbod geldt zolang de voorraad strekt en is gelimiteerd op een maximaal in te zaaien oppervlakte van 25 vierkante meter per adres

Sedert het najaar van 2021 is een gemeentelijke bijenwerkgroep actief met de exploitatie van het bloemenzaadwinningsperceel “Bieland”, een uniek initiatief in Vlaanderen. Het perceel ligt naast het kerkhof in Zwevezele en is te bereiken via de Schoolstraat of Joostraat.

Op een oppervlakte van 4000 vierkante meter worden een 30-tal verschillende bloemensoorten geteeld. Meteen het speerpunt van het gemeentelijk bijenactieplan.

Het opzet van Bieland is het oogsten van zaden om elders in de gemeente op openbare percelen in te zaaien.

Op vooraf aangekondigde dagen en locaties wordt het geoogste bloemenzaad van Bieland ook aan geïnteresseerde inwoners kosteloos ter beschikking gesteld voor de inzaai in eigen tuin.

Er zijn inheemse en uitheemse bloemen beschikbaar. De uitheemse bloemen leveren voornamelijk nectar aan bestuivers, terwijl dat de inheemse bloemen zowel nectar als stuifmeel leveren. Vooral wilde bijen en hommels hebben stuifmeel nodig van inheemse bloemen om hun larven groot te brengen. Sommige bloemen in het assortiment zijn ook voedselplanten voor rupsen en die worden dan vlinders. Daarnaast zorgt een combinatie van bloemen die op verschillende momenten in het jaar bloeien dat je tuin een constante bron van voedsel is. Als je hier graag rekening mee wil houden, kan je klikken op onderstaande tegels en krijg je per bloemsoort uitleg of ze inheems zijn of niet, wanneer ze bloeien en voor welke beestjes ze nuttig zijn. 

Naargelang de soort situeert de marktwaarde zich tussen 1,5 en 5 euro voor een zakje van 5 gram. Mits het zaad te mengen met zand kan je hiermee tussen de 5 en 10 vierkante meter inzaaien. De beste verdeling bij het inzaaien bekom je door het bloemenzaad vooraf te mengen met zand. Bij de ophaling van het zaad kan ter plekke vrijblijvend een kleine bijdrage in de bijenbox gedeponeerd worden. De gemeentelijke bijenwerkgroep kan dit goed gebruiken voor de verdere exploitatie van Bieland.

Bekijk via onderstaande tegels de aangeboden bloemenzaden.