Gemeente Wingene

Bouw nieuwe brandweerkazerne in Zwevezele van start

In Zwevezele zijn de grondwerken gestart voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne. Tegelijkertijd wordt het oude gebouw op hetzelfde perceel gesloopt. De brandweerpost vond een eindje verderop tijdelijk onderdak in de voormalige gebouwen van garage De Keyzer.

De paalfunderingen voor de nieuwe kazerne zijn intussen geplaatst. Deze week wordt de oude brandweerkazerne gesloopt. Na het bouwverlof begin volgend jaar wordt gestart met de bovenbouw. Nadien volgt de afwerking en de omgevingsaanleg. “Oorspronkelijk zou de oude brandweerkazerne tijdens de werken in gebruik blijven”, vertelt postoverste Sigurd Van Der Straeten. “Maar de voormalige gebouwen van garage De Keyzer in de Zeswegestraat dienden zich aan als een kans.” Door de tijdelijke verhuis staan de sloopwerken van het oude gebouw vervroegd op de planning.

Beperkingen wegwerken met gloednieuw gebouw op maat

De oude brandweerkazerne in de Bruggestraat in Zwevezele zorgde voor een aantal beperkingen. Er is al langer nood aan optimalisatie en uitbreiding. “We hebben ons huiswerk grondig gemaakt. De kosten voor een renovatie en uitbreiding van de huidige kazerne overstijgen de kosten van een nieuwbouwproject”, zegt burgemeester Hendrik Verkest. Bij de brandweer kijken ze erg uit naar de komst van het nieuwe gebouw. “We zijn op alle vlakken toe aan een grondige vernieuwing”, zegt postoverste Sigurd Van Der Straeten. Op dit moment delen we bijvoorbeeld een toilet met 24 mannen en twee vrouwen, wat niet evident is. Het huidige leslokaal is ook veel te klein en er is geen plaats voor nieuwe voertuigen. Maar door de komst van onze nieuwe kazerne zijn deze problemen binnenkort verleden tijd.” De brandweerlieden zijn alvast tevreden over het ontwerp. “Dit wordt een gebouw op maat van onze post. Het belangrijkste doel? De dienstverlening naar de inwoners optimaliseren.”

De gemeente investeert 550.000 euro (inclusief BTW) in de nieuwe brandweerkazerne, inclusief de kostprijs van de sloop- en omgevingswerken. Zonder onvoorziene omstandigheden is het nieuwe gebouw rond de zomer 2021 klaar.

Gepubliceerd op  wo 16 dec 2020