Gemeente Wingene

Brandweer Zwevezele neemt intrek in gloednieuwe brandweerkazerne

De achtentwintig brandweermannen en -vrouwen van de brandweerpost in Zwevezele hebben afgelopen weekend hun gloednieuwe kazerne in de Bruggestraat in gebruik genomen.

“We investeerden een half miljoen euro in een nieuw en duurzaam gebouw dat voldoet aan alle hedendaagse normen”, zegt burgemeester Lieven Huys. “Dit is een gebouw op maat van ons korps waardoor we onze interne werking verder kunnen optimaliseren”, vult postoverste Sigurd Van Der Straeten aan.

Oude kazerne vervangen

Ruimte voor alle brandweervoertuigen, goede sanitaire voorzieningen, een leslokaal met plaats voor alle brandweervrouwen- en mannen … “Het mag duidelijk zijn dat wij heel tevreden zijn met onze nieuwe brandweerkazerne”, vertelt Sigurd Van Der Straeten. Het nieuwe gebouw in de Bruggestraat vervangt de oude kazerne op dezelfde locatie. “De kosten voor een renovatie en uitbreiding van de huidige kazerne overstegen de kosten van een nieuwbouwproject”, vertelt schepen Ann Mesure. “Dus kozen we bewust voor een moderne nieuwbouw.”

Gebouw op maat

Het werd een gebouw op maat, mede doordat brandweerkapitein Jan Boussauw als architect zelf de tekenpen vasthield. “Hij kent de werking van ons korps als geen ander en kon onze behoeften perfect vertalen in de plannen”, klinkt het. “De komst van de nieuwe brandweerkazerne zal er ongetwijfeld voor zorgen dat we de dringende hulpverlening naar onze inwoners verder kunnen optimaliseren.”

Tijdelijk onderdak

De werken gingen eind 2020 van start en verliepen vlot. Tijdens de werken vond de brandweerpost tijdelijk onderdak in de voormalige gebouwen van garage De Keyzer. “Dat bood ons een belangrijk voordeel tijdens de werken omdat de dagelijkse werking zo op geen enkele manier gehinderd werd”, klinkt het. De kostprijs van het gebouw bedraagt 550.000 euro, inclusief de kostprijs van de sloop- en omgevingswerken.

Brandweer Zwevezele zet de deuren open

De officiële opening van de gloednieuwe kazerne is voorzien op zondag 19 september. In de namiddag kan iedereen een kijkje komen nemen.

Foto's: © Photography Bart Tanghe

Gepubliceerd op  vr 16 jul 2021