Gemeente Wingene

Update 21 januari: De Britse variant duikt op in onze gemeente

Als gemeente kregen we de bevestiging dat een van onze inwoners positief testte op de Britse, en meer besmettelijke, variant van het coronavirus. We vragen daarom aan alle inwoners om extra waakzaam te zijn en de maatregelen goed op te volgen.

Het gaat gelukkig over een geïsoleerd geval buiten de context van bijvoorbeeld een school of een woonzorgcentrum. De regionale en gemeentelijke contacttracers volgen deze situatie extra goed op. 

De feiten op een rijtje 

  • Het is gekend dat de Britse variant besmettelijker is dan het ‘gewone’ coronavirus.
  • Er wordt momenteel nog onderzocht of kinderen potentieel besmettelijker zijn wanneer ze besmet zijn met deze variant dan met het ‘gewone’ virus.
  • Kinderen en jongeren worden proportioneel minder ziek dan de andere (oudere) leeftijdsgroepen, net zoals dit het geval is bij het ‘gekende’ virus.
  • Het goede nieuws is dat uit wetenschappelijke studies voorlopig blijkt dat de Britse variant niet gepaard gaat met hogere morbiditeit of mortaliteit. Deze variant maakt mensen dus niet zieker en veroorzaakt niet meer ziekenhuisopnames, noch overlijdens.
  • Ook gaan wetenschappers ervan uit dat de vaccins die nu worden ingezet tegen het coronavirus, ook zullen werken en bescherming zullen bieden tegen de Britse variant.

Wat nu?

De besmetting in onze gemeente wordt extra goed door de regionale contacttracing opgevolgd. Voor uitbraken of besmettingen die plaatsvinden op scholen of in woonzorgcentra (dat is in onze gemeente gelukkig niet het geval) worden extra maatregelen genomen. 
 
Daarnaast vraagt onze gouverneur op om in de volledige provincie bijzonder waakzaam te zijn en vraagt hij extra aandacht voor onderstaande punten: 
  • De gouverneur roept algemeen op om de coronamaatregelen overal in onze provincie strikt toe te passen.
  • Ook binnen bedrijven waar thuiswerk niet mogelijk is, vraagt hij om extra waakzaam te zijn voor de toepassing van de coronamaatregelen. Het correct en steeds dragen van het mondneusmasker in bedrijven blijft een aandachtspunt. Verder moeten te dichte contacten tijdens en na het werk, alsook in de middagpauzes vermeden worden.
  • Bij het winkelen moeten winkeliers de klanten er op wijzen dat alleen winkelen de regel is.
  • Tot slot worden alle gemeenten opgeroepen om in te zetten op de handhaving van de quarantainemaatregelen. Ook in onze gemeente volgen we dit aandachtspunt de komende weken extra goed op. Later meer daarover. 
  • Op maandagavond 18 januari was er wat onduidelijkheid in het nieuws over een beslissing van de gouverneur om alle sport-, jeugd- en cultuuractiviteiten voor -12-jarigen in onze provincie te verbieden. Deze beslissing stelt hij nu uit tot het overlegcomité op vrijdag 22 januari 2021. We houden je daarover op de hoogte
 
Gepubliceerd op  do 21 jan 2021