Gemeente Wingene

Budgetmeter

Een budgetmeter is een elektriciteits- of aardgasmeter waarbij je op voorhand betaalt voor de elektriciteit of het aardgas dat je verbruikt. Er zijn aparte budgetmeters voor elektriciteit en voor gas.

Je plaatst vooraf een bepaald bedrag op je budgetmeterkaart. Deze kaart plaats je in de budgetmeter en zolang het bedrag niet is opgebruikt, kan je elektriciteit en gas verbruiken. Het systeem is vergelijkbaar met het systeem van de prepaidkaarten van gsm's.

Procedure

Als je leverancier je contract opzegt en je na twee maanden geen nieuwe leverancier hebt, wordt je netbeheerder (Eandis) je leverancier. Je krijgt dan de kans om je schulden af te betalen via het opstellen van een afbetalingsplan met het OCMW, een erkend schuldbemiddelaar of de netbeheerder.

Als je je rekeningen ook bij de netbeheerder niet betaalt (na het versturen van een herinneringsbrief en aangetekende ingebrekestelling), zal je netbeheerder uiteindelijk een budgetmeter komen plaatsen.

Je mag de plaatsing van een budgetmeter niet weigeren. Als je dat toch weigert, kan je misschien helemaal afgesloten worden van elektriciteit en aardgas.

Werking van een budgetmeter:

 • Op het moment dat de budgetmeter geplaatst wordt, krijg je een budgetmeterkaart, een handleiding en een lijst met de dichtstbijzijnde oplaadpunten. Als je zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijg je voor elk een aparte kaart.
 • Je moet dan eerst de budgetermeterkaart voor een bepaald bedrag opladen. In onze gemeente kan dat zowel in het sociaal huis als op het gemeentehuis. Betalen kan in het oplaadpunt zelf via bancontact.
 • Wanneer je thuis de kaart in de budgetmeter plaatst, kan je zolang elektriciteit of gas gebruiken tot het bedrag op je kaart opgebruikt is.
 • Daarna zal je terugvallen op een noodkrediet. Je moet dan je kaart gaan herladen.
 • Heb je in de winterperiode geen geld om de kaart op te laden, dan heb je voor aardgas mogelijk recht op een minimale levering. De budgetmeter voor elektriciteit voorziet steeds een minimale levering aan elektriciteit.

Prijs

 • De plaatsing van de budgetmeter is gratis. Er worden voor de plaatsing zelf geen extra kosten aangerekend.

 • Je betaalt voor je verbruik:
  • de sociale maximumprijs als je daar recht op hebt.
  • in de andere gevallen: een vastgelegde prijs (het gemiddelde van de prijzen van de commerciële leveranciers).

Dit is zeker niet het goedkoopste tarief op de markt. Als je geen schulden meer hebt bij de netbeheerder is het dan ook de moeite om terug op zoek te gaan naar een leverancier die goedkopere prijzen aanbiedt. De goedkoopste leverancier vind je via de V-test van de VREG.