Gemeente Wingene

Cultuur

Opgelet! Deze pagina werd aangepast op 16 maart 2021

Algemeen

Op basis van de zorgwekkend snel stijgende coronacijfers heeft de federale overheid beslist om ingrijpende maatregelen af te kondigen.

Deze maatregelen gaat van start vanaf 2 november tot en met 1 april 2021.

Wat kan er niet doorgaan? 

Alle georganiseerde vrijetijdsbesteding boven 12 jaar wordt van de federale overheid stopgezet. Dit betekent dat het grotendeel van de verenigingen onder jullie de pauzeknop op de werking nog steeds ingedrukt moet houden. Ook vergaderingen van verenigingen kunnen niet worden georganiseerd. 

Onze cultuurinfrastructuur gaat dicht, behalve voor bijeenkomsten in de professionele sfeer of voor de activiteiten voor kinderen onder de 13 jaar. 

Alle evenementen zijn verboden.
Heel wat van onze verengingen toonden hun meest creatieve kant en organiseerden de afgelopen weken een maanden een alternatieve werking. Sinds gisteren kondigde de gouverneur enkele maatregelen aan die de alternatieve werking kunnen bemoeilijken:

 • Er is een verbod op huis-aan-huis-bezoeken, bijvoorbeeld in het kader van Halloween, Sint-Maarten, Sinterklaas, Kerstman...
 • Ook huis-aan-huis-verkopen zijn verboden.
 • Verenigingen kunnen werken met een levering aan huis onder dezelfde voorwaarden als een professionele pakjesdienst: aanbellen, het pakje aan de deur zetten en meteen afstand nemen. (niet in de woning gaan) 
 • Take-away is toegelaten bij officiële afhaalpunten, horecazaken, voedingswinkels en traiteurs. De gemeente voorzien in gemeentelijke afhaalpunten.
 • Verenigingen mogen wel opnieuw zelf pakketten samenstellen en ook maaltijden bereiden om te verkopen MITS volgende richtlijnen te volgen:
  - afstand houden (1,5 meter)
  - 10 personen samen en 1 persoon per 10 m²
  - regelmatig verluchten
  - mondneusmasker dragen
  - handen wassen of handgels gebruiken.

Wat is er wel mogelijk?

Culturele verengingen met een werking voor kinderen tot en met 12 jaar kunnen blijven organiseren volgens de richtlijnen in het toepasselijke protocol. Dit met maximaal 50 kinderen en met begeleiding.

De gemeentelijke bibliotheek en alle gemeentelijke diensten, dus ook de Dienst Vrije Tijd blijven geopend.

We vragen hierbij wel extra voorzichtig te zijn en goed de maatregelen na te leven.

We rekenen op het begrip van alle lokale verenigingen en organisatoren