Gemeente Wingene

Informatie voor verenigingen

Laatste update na het Overlegcomité van 26 november 2021

Het Overlegcomité kwam vandaag, vrijdag 26 november, opnieuw noodgedwongen vervroegd samen. De maatregelen die vorige week werden genomen, zijn helaas niet voldoende om de stijgende coronacijfers tegen te gaan. Met het winterpakket kondigde het Overlegcomité dan ook een nieuwe reeks maatregelen aan.
Voor de horeca en het nachtleven gaan die op zaterdag 27 november in, de maatregelen voor evenementen gelden vanaf maandag 29 november. Op 15 december worden ze opnieuw geëvalueerd.

 

Nieuwe maatregelen

Publieke evenementen 

Publieke evenementen binnen kunnen enkel zittend doorgaan, conform de regels van het Covid Safe Ticket + (dus mét mondmasker).

Publieke evenementen buiten kunnen doorgaan. Indien organisatoren de regels van de social distancing en afstand van 1,5 meter tussen de gezelschappen niet respecteren, zal hun evenement wel gesloten worden. Verder zijn de modaliteiten van de horeca van toepassing.

Evenementen met horeca-activiteit

Wordt een hapje en een drankje aangeboden op een evenement, dan moeten hiervoor de regels voor de horeca gevolgd worden.

Concreet:

 • Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan.
 • Het aantal personen per tafel wordt beperkt tot 6. Een huishouden mag een tafel delen, ongeacht de grootte van dat huishouden.
 • De openingsuren worden beperkt van 05.00 uur ’s morgens tot 23.00 uur.

Eigen activiteiten van verenigingen

Voor de socio-culturele verenigingen geldt dat alle niet-publiek toegankelijke activiteiten die binnen plaatsvinden een tijdje niet meer door kunnen gaan. Repetities van muziekverenigingen, het jaarlijkse sint- of kerstfeestje voor de eigen leden, vergaderingen … moeten dus even on hold gezet worden.
Organiseer je als vereniging een activiteit voor je eigen leden, die niet toegankelijk is voor publiek, dan valt die immers onder de 'private bijeenkomsten". En die zijn verboden binnen, tenzij het gaat om bijeenkomsten in de private woonst.

Is een activiteit van een vereniging publiek toegankelijk, dan valt die onder de noemer 'evenementen'. Dan gelden de maatregelen met betrekking tot evenementen die hierboven vermeld staan. Denk maar aan een quiz, lezing …

Opmerking: voor sport-en jeugdverenigingen zijn specifieke, aparte richtlijnen opgesteld.
Deze kan je nalezen op onze website, respectievelijk in de rubrieken sport en jeugd.

Alle andere maatregelen rond mondmaskers, Covid Safe Ticket + en ventilatie, hieronder opgesomd in de rubriek 'Maatregelen 20 november 2021' blijven van kracht.

 

Maatregelen 20 november 2021

Bredere mondmaskerplicht

Volgens de nieuwe maatregelen is het dragen van een mondmasker vanaf nu verplicht in de volgende situaties:

 • bij evenementen, zowel indoor als outdoor en ongeacht de grootte van het evenement;
 • in inrichtingen en plaatsen waar horeca-activiteiten worden uitgeoefend;
 • in publiek toegankelijke ruimtes van overheidsbesturen en bedrijven;
 • in publieke gebouwen en gerechtsgebouwen;
 • in bibliotheken, spelotheken en mediatheken;
 • in publiek toegankelijke ruimtes van de inrichtingen behorende tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector;
 • in gebouwen voor de erediensten;
 • in de besloten ruimtes van het openbaar vervoer en het georganiseerd collectief vervoer;
 • bij de medische en niet-medische contactberoepen;
 • in zorginstellingen;
 • in winkels en winkelcentra;
 • in fitnesscentra.

Ook wordt de leeftijd voor het dragen van een mondmasker verlaagd naar 10 jaar. In het vijfde en zesde leerjaar was een mondmasker al verplicht in de klas, maar nu dus ook daarbuiten.

Het mondmasker afzetten mag enkel occasioneel, om zittend te eten en te drinken, en wanneer het dragen ervan onmogelijk is omwille van de aard van de activiteit, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

Covid Safe Ticket +

Op plaatsen en evenementen waar het Covid Safe Ticket van toepassing is, wordt nu ook het dragen van een mondmasker verplicht. Dus én Covid Safe Ticket én mondmasker, ofwel Covid Safe Ticket +.

Het Covid Safe Ticket + is verplicht voor:

 • publieke evenementen en private bijeenkomsten met meer dan 50 personen binnen of meer dan 100 personen buiten,
 • horeca (incl. privé-bijeenkomsten die er plaats vinden),
 • schouwburgen, concertzalen, musichalls, cabarets en andere accommodaties voor podiumkunst, culturele centra en multifunctionele zalen voor culturele activiteiten, indoor circus, cinema’s, musea en (indoor) pret- en themaparken.

Maar onder het motto ‘better safe than sorry’, adviseren wij als gemeente om voor elk evenement dit Covid Safe Ticket + in te zetten, ongeacht de locatie of het aantal aanwezigen.

Ventilatie

Tenslotte willen we nogmaals wijzen op het belang van ventilatie. Zet ramen en deuren open waar het kan! De gemeente voorziet CO2- meters in alle grote openbare gebouwen. 

 

Hou het veilig

Ook al werk je met het Covid Safe Ticket +, hou dan toch ook volgende in gedachten:

 • Beperk onnodige circulatie tijdens het evenement.
 • Voorzie steeds voldoende handontsmetting. Handhygiëne blijft een heel belangrijke rol spelen in de strijd tegen het coronavirus.
 • Geef als organisator steeds zelf het goede voorbeeld.

 

Meer info

Is niet alles even duidelijk en heb je nog vragen? Wil je een evenement organiseren maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen met al die maatregelen? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Dienst Vrije Tijd - 051 65 00 86 - evenementen@wingene.be

Ben je op zoek naar meer info over het verkrijgen van je eigen Covid Safe Ticket?
Dan kan je terecht op deze pagina.