Gemeente Wingene

Digitaal Lokaal Loket Kinderopvang gelanceerd

Ouders die in onze gemeente op zoek zijn naar opvang voor hun kinderen van 0 tot 3 jaar kunnen vanaf nu terecht op het gloednieuwe digitaal ‘Lokaal Loket Kinderopvang’ van Opvang.Vlaanderen.

Ontdek het digitaal Lokaal Loket Kinderopvang

Sinds 2019 beschikt onze gemeente over een erkend Lokaal Loket Kinderopvang, een onderdeel van het Huis van het Kind. “Om toekomstige en kersverse ouders nog beter bij te staan lanceren we, in samenwerking met Opvang.Vlaanderen, een bijhorende digitale tool”, vertelt schepen Tom Braet.

Interactieve digitale kaart

Ouders vinden het digitaal loket via deze link. Een kaart geeft alle locaties met kinderopvang in Wingene en Zwevezele weer. Elk opvanginitiatief heeft een eigen profielpagina met heel wat info: type opvang, vaste dagprijs of inkomensgerelateerde ouderbijdrage, opvanguren, extra troeven … “Ouders vullen hun gegevens in en versturen hun vraag naar de verschillende opvanginitiatieven van hun keuze”, klinkt het bij de gemeente. “De opvangorganisaties laten dan via het platform weten of er al dan niet een opvangplaats vrij is en nodigen ouders uit voor een gesprek.” Toekomstige mama An-Charlotte Boussauw juicht het initiatief toe: “Het digitale platform is zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Het is een tijdsbesparing als ouder om alle info en de locaties van de opvanginitiatieven op een overzichtelijke manier terug te vinden op één plaats. Zo hoef je niet telkens afzonderlijk een adres op te zoeken om een idee te hebben waar de opvang zich precies bevindt in de gemeente.”

Naast de digitale tool kan elke ouder ook terecht bij het Huis van het Kind. “Er staat een medewerker klaar om te luisteren, te ondersteunen, begeleiding te bieden en het platform op te volgen”, zegt schepen Tom Braet. “We zorgen ervoor dat niemand bij de zoektocht naar kwalitatieve opvang uit de boot valt.” Uiteraard staat het ouders nog steeds vrij om zelf rechtstreeks contact op te nemen met een kinderopvanginitiatief. “De digitale tool is een ondersteunend hulpmiddel.”

Nauwere samenwerkingskansen

Er is nog een extra voordeel aan het gebruik van de digitale tool. “Deze manier van werken biedt ons als lokaal bestuur, de kans om de opvangvragen in kaart te brengen en ons opvangbeleid nog beter af te stemmen op de noden van ouders in onze gemeente”, vertelt schepen Tom Braet. “Tegelijk ontstaat er ook een nauwere samenwerking tussen het gemeentebestuur, lokale kinderopvanginitiatieven en externe organisaties zoals Kind en Gezin, huisartsen en thuisbegeleidingsdiensten”, benadrukt Kurt Schoonbaert, voorzitter van het Lokaal Overleg Kinderopvang. Het Lokaal Loket Kinderopvang is niet alleen een informatiepunt voor ouders, maar ook voor de organisatoren van kinderopvang. Zij vinden er een persoonlijk aanspreekpunt. “Als organisator van een lokaal opvanginitiatief kijk ik uit naar de nauwere samenwerking met de gemeente, externe organisaties en andere lokale organisatoren van kinderopvang”, zegt Evelyne Delaere, verantwoordelijke van kinderopvang ’t Kikkertje. “Een sterker netwerk zal er ongetwijfeld voor zorgen dat onze betrokkenheid bij de ontwikkeling van het lokaal opvangbeleid versterkt wordt.”

Huis van het Kind

Het Huis van het Kind blijft steeds bereikbaar, digitaal of fysiek, voor ouders in Wingene die vragen hebben over opvoeding en het opgroeien van hun kind(eren). Dat kan telefonisch via 051 60 07 20 of via mail naar huisvanhetkind@wingene.be. Iedereen is ook welkom aan het loket in het Sociaal Huis ( Marktplein 5 in Zwevezele).

Gepubliceerd op  ma 27 sep 2021