Gemeente Wingene

DNA van het Dorp

Vorm mee het DNA van Wingene

Met ondersteuning van de Provincie West-Vlaanderen en het ontwerpteam PlusOffice (in samenwerking met Voorland, Anyways en OMGEVING) maakte de gemeente Wingene een masterplan op voor de dorpskern van Wingene onder de noemer 'DNA van het dorp'. Via de opmaak van dit masterplan wil de gemeente de ruimtelijke eigenheid, de karakteristieken en de landschappelijke omgeving versterken en vrijwaren maar ook een richting en leidraad uitzetten voor toekomstige ontwikkelingen.

Resultaten

Als gemeente hebben we de ambitie om verder bij te dragen aan een kwalitatieve leefomgeving. Dit heeft zowel betrekking op de woonkwaliteit van de woningen als op de groene (publieke) ruimte doorheen de wijken. We streven naar een aangenaam en kwalitatief straatbeeld dat dynamiek, ondernemingszin en sociaal contact stimuleert. De opmaak van een masterplan helpt om vorm en richting te geven bij de uitvoering van onze ambities.

Na afloop van de bevraging en ontwerpweek gingen we samen met de ontwerpers verder aan de slag met jouw (en die van jouw dorpsgenoten) ideeën en standpunten. De resultaten van deze verdere stappen werden gebundeld in het DNA-masterplan voor Wingene-dorp dat je hieronder digitaal kan inkijken.

Lees hier het volledige DNA masterplan

 

Voorgaand participatietraject

Van groot belang bij 'DNA van het dorp' is dat het project en masterplan niet uitsluitend door experten en bestuurders werd doorlopen en opgesteld, maar sterk steunt op burgerparticipatie. Jij vormt immers mee het DNA van Wingene. Kortom, wij hebben jouw ideeën nodig! Op verschillende momenten doorheen het proces kreeg je de kans om actief deel te nemen.

Interactieve wandelroute (28/03 - 21/04/2022)

Tussen 28 maart en 21 april 2022 leidden we je aan de hand van een wandelroute langs enkele inspirerende plekjes in de dorpskern. Langs de route vond je vier infoborden terug. Aan de hand van een QR-code op het bord of een papieren formulier kon je jouw mening en visie over jouw dorp met ons delen. 

Heb je ook na het afronden van het traject zin om jouw dorp al wandelend te verkennen? De wandelroute kan je terugvinden via de wandelkaart onderaan deze pagina, of via RouteYou

Workshop ontwerpweek (21/04/2022)

Barste je van de ideeën en suggesties en kon je deze niet allemaal kwijt in de bevraging? Op donderdag 21 april 2022 was je welkom in het gemeentehuis om mee het DNA van Wingene vorm te geven. Tijdens deze avond gingen de ontwerpers actief met je aan de slag om te brainstormen over de ruimte in Wingene.