Gemeente Wingene

Verlengd tot 30 juni: Wandel, lees en beleef met het raamverhaal

Wandelen en onderweg een leuk boek lezen? Volg dan de interactieve route van ons raamverhaal. Het raamverhaal is een initiatief van het Huis van het Kind. De periode wordt met een maand verlengd zodat iedereen de kans krijgt om mee te doen!

Hier vind je meer praktische info over het raamverhaal in onze gemeente

Na meer dan tien jaar krijgt de ‘Week van de Opvoeding’ van EXPOO (Expertisecentrum voor Opvoedingsondersteuning) een nieuwe naam: Week van de Groeilamp. De Huizen van het Kind in de gemeentes Ruiselede, Pittem, Meulebeke en Wingene slaan voor de editie van dit jaar de handen in elkaar en organiseren een interactieve wandeling gebaseerd op een verhaal van bestsellerauteur Hanne Luyten.

Tijdens de Week van de Groeilamp staat iedereen die betrokken is bij de opvoeding van kinderen en jongeren centraal. Er is ook aandacht voor de plekken en instanties waar ouders terechtkunnen die eventjes de weg kwijt zijn in de opvoeding van hun kinderen. “De nieuwe naam van deze week verwijst veel duidelijker naar opvoeden als een groeiproces. Niet alleen kinderen, maar ook ouders en andere opvoeders groeien elke dag in hun rol”, zegt Tom Braet, Wingens schepen van Welzijn.

Wandelingen promoten Huis van het Kind

Om ouders bij te staan bij de opvoeding van hun kinderen en hen een plek te bieden waar ze terechtkunnen met vragen over hun ouderschap zelf, richtten de gemeentes Wingene, Meulebeke, Pittem en Ruiselede een ‘Huis van het Kind’ op. “Twee jaar geleden besloten we om onze individuele krachten te bundelen in een intergemeentelijke samenwerking”, zegt Rik Priem, schepen van Gezinsbeleid in Meulebeke. “Op die manier kunnen we gemakkelijk informatie delen en ouders nog beter en efficiënter hulp bieden.”

Tijdens de ‘Week van de Groeilamp’ organiseert de stuurgroep van het intergemeentelijke Huis van het Kind in elke gemeente een interactieve wandeling die beschikbaar blijft tot eind mei en in Meulebeke tot 27 juni.

“Elke wandeling is zo’n twee tot vijf kilometer lang. Onderweg ontdekken de wandelaars op een toegankelijke en speelse manier de mogelijkheden die we als gemeentes aanbieden aan ouders op het vlak van opvoeden”, zegt Annick Debonné, schepen van Kinder-, Jeugd- en Gezinsbeleid in Pittem. “Elke gemeente werkt hiervoor samen met eigen partners zoals Gezins, en zijn bibliotheek, jeugd-, sport- en communicatiedienst.”

Boek als raamverhaal

Het boek ‘Het huis met de gele deur’ van Hanne Luyten vormt de rode draad van elke wandeling. Hanne Luyten is moeder van drie kinderen. Enkele jaren geleden startte ze met het delen van haar ervaringen bij het moederschap in korte, herkenbare verhalen op sociale media die het ‘picture perfect’-beeld rond ouderschap onderuithalen. Die anekdotes bundelde ze in 2019 in een eerste boek ‘#nietaankindengezinverklappen’. ‘Het huis met de gele deur’ is haar eerste kinderboek. Centraal staat een groot gezin van zeven kinderen en twee mama’s.

“Het is een kleurrijk prentenboek dat geschreven is in rijm en verhaalt over de dagelijkse beslommeringen van het gezinsleven. Gebeurtenissen uit het alledaagse, gewone leven dus”, vertelt Ruiseleeds schepen Linda Wyckstandt. “Door allerhande wist-je-datjes en zoekopdrachten die te maken hebben met het boek toe te voegen aan onze wandelingen, maken we er boeiende interactieve tochten van.”

Gesigneerd boek te winnen

De wandelingen starten in Wingene, Pittem en Meulebeke aan de plaatselijke openbare bibliotheek, waar het boek van Luyten ontleend kan worden en waar een bijhorend invulboekje te verkrijgen is voor tijdens de wandeling. In Ruiselede start de wandeling aan het gemeentehuis.

Aan het eind van de tocht kunnen de deelnemers een contactformulier indienen in een verzamelpunt. “Uit alle contactformulieren loten we per gemeente een winnaar uit die een gesigneerd exemplaar van het boek en een leuk gadget van de schrijfster zal ontvangen”, besluit schepen Tom Braet.

Gepubliceerd op  vr 28 mei 2021