Gemeente Wingene

Duurzaam organiseren

Klimaatverandering laat niemand nog onberoerd. Als gemeente dragen we duurzaamheid hoog in het vaandel en daarom hebben we er ook bij de organisatie van evenementen veel aandacht voor. Om organisatoren op weg te zetten om hun evenement te 'verduurzamen', werkten we als gemeente onderstaande richtlijnen en tips uit. Je bent als organisator verplicht om de richtlijnen op te volgen. De tips vinden we als gemeente ook erg belangrijk, maar zijn vrijblijvend voor de organisator. 

Neem de richtlijnen en tips grondig door vooraleer je met de organisatie van jouw evenement begint. Zo help je de impact van jouw evenement op het leefklimaat zoveel mogelijk te beperken en zetten we samen een stap in de goede richting.

Afval 

Afvalpreventie 

Richtlijnen

  • Het gebruik van glazen en flessen op fuiven in publiek toegankelijke ruimtes is in onze gemeente verboden. Dit is een veiligheidsmaatregel. 
  • Vanaf 1 januari 2020 is het op alle evenementen verboden om dranken te serveren in wegwerpbekertjes, blikjes en petflesjes. Deze regel geldt zowel voor schoolfeesten als voor grote festivals.

Tips

  • Gebruik duurzame materialen in plaats van wegwerpmateriaal. Maak ook op voorhand duidelijke afspraken met een eventuele cateraar. Vraag bijvoorbeeld om geen wegwerpbakjes te gebruiken en gebruik geen bierviltjes.
  • Kies bij aankoop van drank en voeding altijd voor grootverpakkingen en gebruik geen individuele portieverpakkingen zoals zakjes mayonaise, zakjes zout en peper…
  • Serveer drank van een tap of koop glazen flessen met statiegeld in plaats van wegwerpverpakkingen zoals brik en petflessen.
  • Gebruik echte glazen (verboden op fuiven) of herbruikbare bekers. Zorg er wel voor dat bezoekers goed weten dat ze die bekers niet mogen wegwerpen. Organiseer een selectieve inzameling of werk met een extra jeton om de bekers in te wisselen.
  • Verenigingen kunnen herbruikbare bekers ontlenen via MIROM
  • Werk met herbruikbare drankjetons in plaats van met papieren bonnetjes.
  • Beperk het aanbieden van zwerfvuilgevoelige voorwerpen zoals flyers en gadgets.
  • Verdeel overschotten eten onder de medewerkers en gooi zo weinig mogelijk voeding weg. Neem vooraf enkele bewaardozen mee.

Selectieve inzameling 

Richtlijn

Het achterblijven van afval na een evenement wordt beschouwd als zwerfafval. Als organisator ben je verantwoordelijk om dit afval de dag zelf op te ruimen. Heb je een avondactiviteit? Dan ruim je alles op tegen 12.00 uur de volgende dag. 

Tips

  • Plaats voldoende afvaleilanden en duid goed aan welk soort afval in welke container hoort. Hang stickers en affiches op die duidelijk aantonen hoe er gesorteerd wordt.
  • Verenigingen kunnen een evenementencontainer of aparte rolcontainers ontlenen via MIROM.
  • Werk vooral met grote containers en laat ze open staan. Dat nodigt bezoekers uit om hun afval in de container te werpen in plaats van op de grond.

Catering

Tips

Promotie

Tips

Mobiliteit

Tips

  • Moedig duurzaam vervoer met de fiets of het openbaar vervoer aan. Bied eventueel een beloning aan voor bezoekers die niet met de auto komen (bijvoorbeeld korting op het toegangsticket, een extra drankjeton).
  • Zorg voor voldoende en veilige fietsstallingen.
  • Komen veel bezoekers met de auto? Stimuleer hen dan om te carpoolen. 

Energie en water

Tips

  • Probeer waar mogelijk aan te sluiten op het vaste elektriciteitsnetwerk en vermijd het gebruik van generatoren.
  • Kies indien mogelijk voor groene stroom.
  • Gebruik ledverlichting, ga zuinig om met het plaatsen van verlichting en doe de lichten uit waar ze niet nodig zijn.
  • Beperk het waterverbruik zoveel mogelijk: plaats waterbesparende kranen, laat kranen zo kort mogelijk lopen, plaats watervrije of waterbesparende toiletten bij openluchtevenementen en gebruik regenwater waar mogelijk.

Meer info

Ovam heeft een uitgebreid duurzaam evenementenbeleid uitgestippeld. Meer info en tips kan je op deze pagina terugvinden.