Gemeente Wingene

Eerste gemeentelijke ondergrondse glasbol in gebruik in Sint-Jan

In 2019 stapte onze gemeente enthousiast in het proefproject van MIROM Roeselare dat glasbollen ondergronds brengt.

“De dorpskernhernieuwing van Sint-Jan was de ideale gelegenheid om de eerste ondergrondse glasbol in de gemeente te installeren”, aldus schepen Hedwig Kerckhove en schepen Brecht Warnez.

Door te investeren in ondergronds glascontainers wil het gemeentebestuur de problematiek van het sluikstorten rond glasbollen aanpakken. “Ervaring leert dat ondergrondse containers minder uitnodigen tot sluikstorten. Daarbovenop is er aanzienlijk minder geluids- en visuele hinder en zorgt de lage inwerphoogte ervoor dat deze gebruiksvriendelijker zijn voor rolstoelgebruikers. De ondergrondse glasbol herken je aan de twee uitstekende inwerpzuilen, eentje voor gekleurd en eentje voor transparant wit glas”, aldus schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez

Koppelen aan herinrichtingsprojecten

Een ondergrondse container is een pak duurder dan het bovengrondse broertje. Als blijkt dat de voordelen opwegen tegen de kosten, kunnen er in de toekomst nog meer ondergrondse locaties volgen. “Aan de plaatsing van een ondergrondse glasbol hangt een kostenplaatje van meer dan 15.000 euro. Door mee te gaan in het door OVAM en FOST Plus gesubsidieerd proefproject wordt de prijs nagenoeg gehalveerd. Binnen dit project kan de gemeente nog twee bijkomende ondergrondse sites realiseren. We gaan dit maximaal combineren met herinrichtingsprojecten. De eerstvolgende locatie wordt daarom de kerkomgeving van Wildenburg. Ondergrondse plaatsing is ook niet overal mogelijk, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van nutsleidingen”, zegt schepen van Openbare Werken Hedwig Kerckhove.

Afval plaatsen aan een glasbol is sluikstorten

Met de installatie van ondergrondse glasbolcontainers wil de gemeente de zwerfvuilproblematiek maximaal counteren. “Net zoals bij bovengrondse glasbollen is het niet de bedoeling dat er om welke reden dan ook afval ter plekke wordt achtergelaten. We blijven daarom verder sanctionerend optreden via de zwerfvuilcamera van MIROM. Wie vervuilt, kan betrapt, geïdentificeerd en beboet worden”, besluit schepen Brecht Warnez.

Gepubliceerd op  di 13 sep 2022