Gemeente Wingene

Eerste Oekraïense vluchtelingenbaby geboren in Wingene

In het Sint-Andriesziekenhuis van Tielt is vorige week een Oekraïense vluchtelinge bevallen van een gezonde baby. De jongen kreeg de naam Andrew. Het is de eerste 'vluchtelingenbaby' in onze gemeente sinds de start van de oorlog in Oekraïne in maart dit jaar.

De beelden van een gebombardeerd kinderziekenhuis in Oekraïne waar gewonde zwangere vrouwen worden buitengedragen zullen ongetwijfeld op ons netvlies gebrand blijven. Gelukkig zijn er ook zwangere Oekraïense vrouwen die een beter lot beschoren zijn. Zo vangen we in Wingene sinds april ook een zwangere vluchtelinge met haar dochtertje op. Vorige week donderdag 1 september omstreeks 11 uur beviel Tetiana, de mama die uit Oekraïne gevlucht is, van haar eerste zoontje Andrew, een gezonde jongen van 3,4 kg.

Andrew zal zijn moeder en zus vergezellen in de publieke opvangplaats die door de gemeente werd voorzien. Mama Tetiana werd goed omringd door de lokale buddywerking waardoor ze niets tekortkwam in deze belangrijke levensgebeurtenis. “We zijn blij dat moeder en kind het goed stellen,” zegt Tom Braet, schepen van Welzijn, “Dat is immers waar ons Sociaal Huis voor staat. De bescherming en ondersteuning van onze meest kwetsbare burgers, zoals zwangere vrouwen en baby’s is een mensenrecht, of ze nu Oekraïens of Vlaams zijn.”

Op zoek naar een vaste woning

De vader en grote broer van 18 moesten wegens de oorlog helaas de geboorte missen. Het was een emotioneel moment wanneer ze digitaal konden kennismaken met hun pasgeboren familielid. Nu wil het kleine gezin vooral genieten van wat rust, gezien de moeilijke periode dat het achter de rug heeft, en die zeker nog niet gedaan is. Onze gemeente vangt ze nu verder op. Momenteel kan moeder met haar twee kinderen nog verblijven in een publieke opvangplaats maar ze zijn dringend op zoek naar een eigen plek om te wonen. “Het blijft voor alleenstaande moeders zeer moeilijk om op de privé huurmarkt een betaalbare woonst te vinden,” zegt burgemeester Lieven Huys. “We roepen verhuurders die woningen ter beschikking hebben, dan ook op om contact te nemen met ons Sociaal Huis.”

Gepubliceerd op  di 06 sep 2022