Gemeente Wingene

Elke stap telt, ook in Wingene

Ook dit jaar daagt onze gemeente in de maand mei haar inwoners uit om deel te nemen aan de 10.000-stappenclash, een initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven en Sport Vlaanderen.

Ik wil meedoen aan de 10.000-stappenclash!

“De positieve invloed van goed en veel bewegen op onze gezondheid is bijzonder groot. Dat is toch wat de coronaperiode ons onder andere heeft geleerd”, zegt Jens Danneels, schepen van Sport. “We willen onze inwoners daarom aanmoedigen om op stap te trekken, te bewegen en alles te registreren”, zegt Tom Braet, schepen van Welzijn.

Bewegen heeft alleen maar voordelen

Stappen is een laagdrempelige en goedkope vorm van bewegen. Zo toonden onderzoekers in Japan aan dat 10.000 stappen zetten, gespreid over een hele dag, je gezondheid fundamenteel kan verbeteren. “Wie beweegt, verkleint de kans dat hij of zij in zijn leven te maken krijgt met zware ziektes zoals kanker of diabetes”, zegt schepen Tom Braet. “Ook overgewicht kan je hierdoor vermijden. Tegelijkertijd is het zo dat wie regelmatig beweegt zich ook gewoon goed in zijn vel voelt.”

Inwoner Jan geeft het goede voorbeeld en zette vorig jaar 681.757 stappen

Inwoner Jan Schrooten weet beter dan wie dan ook hoe belangrijk dagelijks bewegen is. Hij deed vorig jaar ook al mee aan de 10.000-stappenclash en zette toen op een maand tijd maar liefst 681.757 stappen, dat zijn er bijna 23.000 per dag. “Enkele jaren terug revalideerde ik van een zware ziekte en beweging was daarbij erg belangrijk. Sindsdien ben ik niet meer gestopt. Ik probeer elke┬ádag te wandelen en ga ook elke dag met de fiets naar het werk.”

Blijven stimuleren

In de voorbije periode zette het gemeentebestuur zijn inwoners reeds op verschillende manieren aan om te bewegen. “We boden nieuwe wandel- en fietsroutes aan, we richtten enkele pop-up-cyclocrossparcours in, en onze sportcoach trok op pad in de gemeente om onze oudere inwoners een bewegingstraining aan hun voordeur te geven”, zegt schepen Jens Danneels.

“Het is evident dat we ook nu onze schouders zetten onder het initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en Sport Vlaanderen om in de maand mei dagelijks 10.000 stappen te zetten”, vult schepen Tom Braet aan.

Bewegen, bewegen, bewegen!

Het gemeentebestuur daagt zijn inwoner uit om aan de actie mee te doen en elke dag 10.000 stappen te zetten, of 8.000 voor 65-plussers, en zich te registeren op de website 10000stappen.be. “Je geeft elke dag het aantal stappen in dat je gezet hebt. Elke vorm van beweging telt. Je kan dus ook ingeven hoelang je gefietst, gezwommen, geskatet of gestept hebt”, zegt schepen Jens Danneels. “Op die manier slagen we er misschien in om de titel van ‘Actiefste gemeente’ binnen te halen. Dat zou bijzonder mooi zijn.”

Je stappen tellen kan gemakkelijk via een app op je smartphone, of met een klassieke stappenteller. “Wie niet over zo’n app of stappenteller beschikt, kan er een uitlenen bij Team Sport”, zegt hij nog.

Op de Facebookpagina van de gemeente wordt elke week een update gepubliceerd van het aantal gezette stappen of bewogen minuten.

Gepubliceerd op  vr 30 apr 2021