Gemeente Wingene

Energetische renovatie van de stookplaats sporthal Wingene bespaart energie en CO2

Ons gemeentebestuur investeert in een nieuwe stookplaats met warmtepompen in de sporthal van Wingene en krijgt hiervoor een subsidie uit het provinciale klimaatfonds van 50.000 euro.

“Dankzij de renovatie zullen we voor een duurzamere omgeving zorgen voor onze sporters en verminderen we de uitstoot met 41 ton CO2”, zeggen schepenen Brecht Warnez, Ann Mesure en Jens Danneels. “Op die manier houden we ook de gemeentelijke energiefactuur zoveel mogelijk onder controle.”

Energie- en klimaatvriendelijke langetermijnvisie

De gemeente is niet aan haar proefstuk toe en haalt voor het vierde jaar op rij de provinciale klimaatsubsidies binnen. Vorig jaren kreeg de gemeente in totaal 300.000 euro voor de renovatie van de luchtgroepen en de plaatsing van een warmtekrachtkoppeling in recreatiebad de Alk. “Dit is een resultaat van een langetermijnvisie die we ontwikkelden om onze gebouwen zo energie- en klimaatvriendelijk mogelijk te maken”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Klimaat en Duurzaamheid. “In 2016 lieten we een energiescan doen van al onze gebouwen. Sindsdien hebben we systematisch en overal energetisch gerenoveerd.”

Zo werd de afgelopen jaren waar mogelijk op alle gebouwen zonnepanelen gelegd en ledverlichting geplaatst. Nu is het de beurt aan de sporthal in Wingene. “De stookplaats in onze sporthal was dringend aan vervanging toe. We vervangen de oude niet-condenserende gasketels door een warmtepomp van condenserende gasketels”, legt schepen van Sport Jens Danneels uit. De totale kostprijs bedraagt ruim 250.000 euro.

Slimme investeringen die leiden tot minder energieverbruik zijn niet alleen een voordeel voor het milieu en de gebruikers. “De vele ingrepen samen zorgen voor minder verspilling van energie en zijn dus ook gunstig voor de portemonnee. Door de stijgende energieprijzen is ook dit effect een belangrijke troef voor de hele gemeente”, geeft Brecht Warnez mee.

Toekomstplannen

Ook in de toekomst blijft de gemeente inzetten op een rationeel gebouwenbeheer. “Deze legislatuur willen we onze ‘macroscan gebouwen’ afwerken. Een langetermijnvisie op welke noden wijzelf maar ook de gebruikers zoals de verenigingen en bv. de brandweer hebben en hoe we die invullen. Ondertussen houden we ook de Vlaamse en provinciale subsidies in de gaten”, sluit schepen van Facility Management Ann Mesure af.

Gepubliceerd op  ma 22 aug 2022