Gemeente Wingene

Feestelijke opening mantelzorgcafé de Geselligaards

De Geselligaards is een groepje mantelzorgers, die elkaar ontmoeten in lokaal dienstencentrum Geselle en die samen het mantelzorgcafé de Geselligaards op poten zetten.

In het mantelzorgcafé is vind je gezelligheid, warmte, ontmoeting en informatie om het zorgen voor iemand die je dierbaar is goed te kunnen doen. Op woensdag 15 maart om 19.30 uur wordt het mantelzorgcafé feestelijk geopend.

“De Geselligaards is een mantelzorgcafé van en voor mantelzorgers”, vertelt Tom Braet. “Als schepen van Welzijn kom ik vaak in contact met mantelzorgers. Ze vertellen mij over de mooie kanten van en de lastige momenten bij het zorgen voor hun dierbaren. Ze luchten hun hart over hulp en dienstverlening die niet loopt hoe zij het willen en nodig hebben. Ze stellen heel wat vragen over waar ze terecht kunnen met hun hulpvragen. Daarom beslisten we met de gemeente Wingene om met iDrops in zee te gaan en samen met Wingense mantelzorgers na te denken over wat zij nodig hebben. Daaruit ontstond het mantelzorgcafé de Geselligaards.”

Mantelzorgers aan het woord

Mantelzorger zijn, dat is je leven. Anja Vandemaele zorgt al jaren voor haar zoon met een beperking. Voor haar betekent mantelzorger zijn “zorgen dat mijn zoon voldoende sociale contacten heeft en opkomen voor zijn rechten, zodat hij een mooi en volwaardig leven heeft.” Ook Mia Desmet zorgt al enkele jaren voor haar partner met dementie. Voor haar betekent mantelzorger zijn “een dierbare bijstaan tijdens een moeilijke periode waardoor zijn of haar levenskwaliteit wordt vergroot.” Maar mantelzorger zijn kent ook zijn moeilijke kanten. Anja worstelt met “de administratie en de vele telefoontjes, vergaderingen, mailtjes, … die nodig zijn om mijn zoon de juiste zorg te geven. Je krijgt als mantelzorger niet altijd de steun, die je nodig hebt om de zorg haalbaar te houden en optimaal te organiseren.” Mia vult aan: “Je verliest jezelf gemakkelijk in het zorgen voor en vergeet voor jezelf te zorgen. Daar een evenwicht in vinden, dat is de grootste uitdaging!”

Anja en Mia dachten mee het concept van de Geselligaards uit. Anja zet zich in voor het mantelzorgcafé omdat ze uit ervaring weet hoe belangrijk het is om je gesteund te voelen. “Mantelzorgers kunnen bij de Geselligaards hun verhaal en zorgen achterlaten, je kan ervaringen delen met andere mantelzorgers en genieten van een deugddoende babbel met andere mantelzorgers. Bovendien is er een medewerker van de gemeente aanwezig, die je kan helpen met je vragen, signalen opvangt voor het beleid en je doorverwijst naar de juiste instanties.” Mia zet zich in voor het mantelzorgcafé “omdat ik merk hoeveel deugd het mij doet om onder mantelzorgers te zijn. Zij weten wat hoe intens het is om te zorgen voor een ander. Ze weten wat je meemaakt. De eerste stap naar buiten is vaak de moeilijkste, maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb.”

Zorg jij ook voor iemand?

Zorg jij ook voor iemand? Van harte welkom bij de Geselligaards! Mia nodigt je uit “voor de gezelligheid en een leuke babbel, om het ‘zorgen voor’ eventjes aan de kant te zetten, om voor jezelf te zorgen, voor een hart onder de riem op moeilijke momenten én, als je er nood aan hebt, ervaringen delen, tips krijgen en een schouderklopje ontvangen.” Anja vult aan: “Na een avondje bij de Geselligaards kan je er zeker weer beter tegenaan. Het ganse team van de Geselligaards staat voor je klaar.”

We komen samen om 19.30 uur in de cafetaria van het lokaal dienstencentrum Geselle (Sint-Amandsstraat 2, Wingene). Op 15 maart is er feestelijke opening, maar zet ook al de volgende data in je agenda: 19 april, 24 mei, 12 juli, 13 september, 18 oktober, 29 november.

Gepubliceerd op  vr 10 mrt 2023