Gemeente Wingene

Fuiven zonder kater: een nieuw beleid voor verantwoord fuiven

Op 26 februari 2024 heeft de gemeenteraad het nieuwe reglement "Fuiven zonder kater" goedgekeurd, dat sinds 1 maart 2024 van kracht ging. Dit reglement moet een actief en preventief fuifbeleid bevorderen en jongeren bewustmaken van de risico's van alcohol- en middelengebruik.

Visie op verantwoord feesten

Met 'Fuiven zonder kater' streeft onze gemeente naar meer verantwoordelijkheid en bewustwording onder jongeren. Fuiven moeten veilige ontmoetingsplekken blijven waar plezier hand in hand gaat met respect voor het welzijn van alle deelnemers. Met dit reglement wordt sterk ingezet op de promotie van het zebradrinken, dit is het afwisselend drinken van alcoholische en niet-alcoholische dranken.

Onze gemeente heeft een lange en mooie traditie van lokale en bovenlokale fuiven, vóór en dóór jongeren. Een pint drinken kan en mag uiteraard, maar geregeld bereiken ons signalen van herhaaldelijk overdadig alcoholgebruik bij jongeren. We willen via dit nieuwe reglement werken aan de bewustwording hieromtrent bij onze jongeren: limieten hoeven niet opgezocht te worden om een plezante avond te beleven. Met het gemeentebestuur blijven we ons hiermee ook inzetten voor een veilige en plezierige evenementencultuur voor alle jongeren. Ik kijk uit naar een succesvolle implementatie van het nieuwe reglement en naar de positieve impact ervan op onze fuiven en het fuifgedrag van onze jongeren.

Samenwerking en ondersteuning

De campagne rond veilig en verantwoord fuiven is een mooie samenwerking tussen de jeugdraad en het gemeentebestuur van Wingene. Er wordt voorzien in ondersteuning aan jeugdverenigingen of jeugdhuizen die jeugdfuiven organiseren, door een forfaitaire tussenkomst voor de aankoop van water en leeftijdsbandjes en het ter beschikking stellen van oordoppen in een dispenser. In ruil moet de organisator 3 gratis watertjes aanbieden aan iedere bezoeker en het promomateriaal verdelen. Om het reglement ook gebruiksvriendelijk te maken, biedt de gemeente zelf de water-drankkaarten, promotiepakket, en de oordoppen aan voor goedgekeurde evenementen.

Het reglement is van toepassing op jeugdevenementen georganiseerd door erkende jeugdverenigingen. Voorwaarden voor deelname zijn onder meer het openbaar karakter van het evenement en het gebruik van leeftijdsbandjes.

Meer info vind je hier

Gepubliceerd op  di 05 mrt 2024