Gemeente Wingene

"Warm Wingene", een campagne vol hartverwarmende acties

Het is koud, het is donker en er mag zo weinig. Maar in onze gemeente is dat geen reden om het hoofd te laten hangen. Want steunend op solidariteit en creativiteit komen we met het ene na het andere warme initiatief om de kilte te verjagen.

Ik wil Warm Wingene ontdekken

Tijdens de eerste coronagolf lanceerde Wingene een ambitieus 100 puntenplan met doordachte maatregelen en nieuwe initiatieven om ervoor te zorgen dat de gemeente na de crisis kan heropleven en met aandacht voor de verschillende doelgroepen die de nodige ondersteuning krijgen. “We bouwen daarop verder tijdens de tweede golf en bundelen de vele warme acties onder ‘Warm Wingene’”, zeggen schepenen Tom Braet en Lieven Huys.

Coronaveilig overwinteren

“Bij jong en oud slaat de coronamoeheid en verveling nu echt wel toe”, zegt schepen Lieven Huys. “Tijd voor actie dus. Als gemeente halen we echt alles uit de kast om ervoor te zorgen dat elke inwoner zich aangesproken voelt door onze initiatieven.” Team Jeugd trekt de wijken in met een mobiele speelpleinwerking en voorziet de kinderen van een gratis spelaanbod. De bibliotheek komt aan huis voor wie zich niet of moeilijk kan verplaatsen en stelt leuke verrassingspakketten samen voor wie zelf geen inspiratie meer heeft. “Binnenkort kunnen cultuurliefhebbers genieten van markt- en beiaardconcerten en tijdens de kerstvakantie komt de muziekgroep Stoomboot langs om hier en daar belletjetrek te doen”, vertelt schepen Lieven Huys. “De inwoners kunnen zelf iemand nomineren voor zo’n gratis concert, intussen stromen de warme verhalen daarvoor al binnen.” Begin volgend jaar worden de inwoners op onverwachte momenten en ongewone locaties verrast met unieke muziek- en theatervoorstellingen. Voor wie van sporten en bewegen houdt, zijn er wekelijks gratis digitale workouts via de gemeentelijke Facebookpagina en de sportpromotor sprong onlangs nog op de fiets om samen met enkele oudere inwoners aan de voordeur verder te oefenen.

Iedereen aan boord

“Wie het al moeilijk had, wordt in deze periode extra hard getroffen”, onderlijnt schepen Tom Braet. “Tijd voor actie dus. In onze gemeente laten we niemand uit de boot vallen en zetten we gerichte initiatieven op om elke inwoner aan boord te houden.” Dienst Welzijn voorzag een honderdtal hygiënepakketten met chirurgische mondmaskers, handgel en vochtige doekjes zodat iedereen zich voldoende tegen het virus kan beschermen en er waren ook de lokale consumptiebonnen. “We versterken de digitale vaardigheden van ouders via de opleiding ‘mee met de e-school van je kind’ en kopen laptops aan voor onderwijsondersteuning en tegen vereenzaming”, zegt schepen Tom Braet. Intussen is ook de babbellijn terug geactiveerd. De vrijwillige babbelkousen trekken deze keer ook de buurten in voor gezellige soep-op-de-stoep-momenten. Samen met het Interparochiaal Team Wingene zorgde het Huis van het Kind ervoor dat Sinterklaas bij ieder kind in de gemeente langskwam en op kerstavond worden onder de oudere inwoners meer dan zevenhonderd feestpakketten uitgedeeld voor ‘Een Gesellige Kerst’. “Daarnaast werken we achter de schermen, in samenwerking met de scholen, de crèches en de bib, momenteel ook aan de actie ‘Warme Wensen’”, vertelt schepen Tom Braet. “Kinderen maken een warme kerstwens voor elke 70-plusser in de gemeente. Binnenkort vallen ze allemaal in de brievenbussen. Het zorgt voor verbinding over de leeftijdsgrenzen heen.” Om kinderen en jongeren toe te leiden naar de juiste hulporganisatie werd een smileycampagne opgezet en een digitale kaart wijst binnenkort inwoners die emotionele en mentale hulp nodig hebben de weg binnen de eigen gemeente. Om de moed erin te houden worden in verschillende buurten ook nog warme lichtpunten voorzien.

De verzameling van alle warme acties is terug te vinden op deze webpagina.

Gepubliceerd op  vr 11 dec 2020