Gemeente Wingene

Gemeente Wingene en lokale politie gaan strijd aan tegen cybercriminaliteit: “Iedereen kan slachtoffer worden, dus preventie is de beste verdediging!”

Op dinsdagavond 20 februari organiseert de lokale politie Regio Tielt in samenwerking met de gemeente een infoavond over cybercriminaliteit. De politie deelt er waargebeurde verhalen en tips om niet in de val te trappen.

“In 2023 bedroeg de financiële schade door cybercriminaliteit in onze regio meer dan 1,5 miljoen euro”, schetst burgemeester Lieven Huys. “Hoog tijd om onze weerbaarheid te verhogen.”

In 2023 deden in de politiezone Regio Tielt 281 inwoners een aangifte van cybercriminaliteit. Het gaat voornamelijk om oplichting met internet, valsheid in informatica en verwerven van bedrieglijk vermogensvoordeel. In totaal werd er maar liefst 1.533.120 euro ontvreemd. “Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal slachtoffers en het totaalbedrag nog een pak hoger”, klinkt het bij de lokale politie. “Er is een groot ‘dark number’ van slachtoffers die omwille van een onterecht schaamtegevoel geen aangifte doen.”

Infoavond over cybercriminaliteit: “Een must voor iedereen”

“De snelle digitalisering van onze samenleving daagt ons uit om op een nieuwe manier te kijken naar criminaliteit”, schetst burgemeester Lieven Huys. “Naast het opsporen van cybercriminelen is het verhogen van de cyberweerbaarheid van kwetsbare doelgroepen een onmisbaar onderdeel van de aanpak.”
De gemeente en de lokale politie willen daarom zoveel mogelijk inwoners informeren over cybercriminaliteit. Op dinsdagavond 20 februari om 19.30 uur is iedereen welkom in CC de Wissel voor een toelichting van de lokale politie. “Het leek ooit anders, maar vandaag kan echt iedereen het slachtoffer worden. Ongeacht of je jong of oud bent, net heel veel of heel weinig met smartphone of computer werkt”, benadrukt de burgemeester. “Criminelen worden steeds inventiever om je wachtwoorden, geld of identiteit te stelen. Daarom is deze infoavond een must voor iedere inwoner!”
Inschrijven voor de gratis infoavond kan via 051 65 04 40 of via deze pagina.

Spreek jij al digitaal?

De infoavond past in het actieplan ‘Spreek jij al digitaal?’ van de gemeente. “We willen de digitale vaardigheden van onze burgers versterken”, klinkt het. “Inwoners kunnen bij de gemeente terecht voor gratis digihulp en digilessen. Tegelijkertijd willen we hen ook wapenen tegen online fraude en oplichting, wat helaas de keerzijde is van de snelle digitalisering.”

Praktisch

Wat? Infoavond van lokale politie over cybercriminaliteit
Wanneer? Op dinsdagavond 20 februari om 19.30 uur
Waar? CC de Wissel
Inschrijven? gratis inschrijven kan via 051 65 04 40 of digitaal via deze pagina

Gepubliceerd op  do 15 feb 2024