Gemeente Wingene

Gemeente Wingene en seniorenraad organiseren succesvolle groepsaankoop van rookmelders

Sinds begin dit jaar is het wettelijk verplicht om op elke verdieping van een woning minstens één rookmelder te installeren. “Door samen met de seniorenraad een groepsaankoop te organiseren zorgen we ervoor dat onze inwoners investeren in voldoende kwalitatieve rookmelders.

Het succes toont aan dat vele oudere inwoners zich bewust zijn van de risico’s van rook en brand. “Als je slaapt, valt je reukorgaan weg en merk je de rook niet op. Zo waren er vorig jaar in ons land bijna vijftig doden die vermeden konden worden”, licht schepen Tom Braet toe. “De kostprijs van een kwalitatieve rookmelder is amper 16 euro. Dat is een lage kostprijs voor het redden van een mensenleven.” Het organiseren van de groepsaankoop past voor de gemeente perfect binnen de doelstelling om ouderen in veilige omstandigheden zo lang mogelijk thuis te laten wonen.

Kwaliteit voorop

De seniorenraad koos bewust voor zeer kwaliteitsvolle rookmelders. “Het zijn CE-gemarkeerde toestellen die voldoen aan de norm NBN EN 14604”, zegt Erik Vandycke, voorzitter van de seniorenraad. “De batterijen gaan maar liefst 10 jaar mee. Na die periode is de rookmelder in zijn geheel aan vervanging toe.”

Door de maatregelen tegen corona liep de verdeling van de aangekochte rookmelders enige vertraging op, maar de komende weken worden ze in snel tempo verspreid.

Gepubliceerd op  ma 25 mei 2020