Gemeente Wingene

Gemeente Wingene lanceert hulpplatform ‘Warm Wingene’

Gemeente Wingene voert de strijd op tegen het coronavirus en de gevolgen ervan en lanceert daarvoor een gloednieuw hulpplatform. “We willen de vele vrijwilligers en onze inwoners met hulpvragen goed ondersteunen tijdens deze moeilijke periode”, zegt Tom Braet, schepen van Welzijn.

De solidariteit in de gemeente Wingene kwam tijdens de coronacrisis razendsnel op gang. Via de Facebookpagina ‘Wingene-Zwevezele samen erdoor (coronavirus)’ werden al heel wat inwoners uit de nood geholpen en vele inwoners boden ook spontaan hun hulp aan door een briefje in de bus van hun buren te steken. “Vrijwilligers hebben altijd al een belangrijke rol opgenomen in onze gemeente”, zegt Tom Braet. “Al deze spontane, hartverwarmende initiatieven komen hier dus niet zomaar uit de lucht gevallen. Het is het resultaat van jarenlang werk en engagement.”

Tijdens deze coronacrisis wil de gemeente graag een extra tandje bijsteken en daarom richt ze het hulpplatform ‘Warm Wingene’ op. “We zien dat de informatievragen langzamerhand vervangen worden door hulpvragen. Dat is normaal, doordat steeds meer mensen in quarantaine zitten of minder buiten kunnen komen, vallen bestaande zorgnetwerken uiteen.” Vrijwilligers kunnen zich via het platform ‘Warm Wingene’ registreren, vervolgens worden ze door een coördinator van de gemeente gekoppeld aan een hulpvraag. “Wij zorgen voor de juiste match.”

De babbellijn voor 80-plussers

Naast het coördineren van de hulpvragen en het inzetten van vrijwilligers, kunnen alle alleenwonende 80-plussers in de gemeente ook een telefoontje verwachten. “Onze zorgvrijwilligers die hen normaal thuis regelmatig een bezoekje brengen, nemen deze taak op zich. Nu bijna al het andere sociaal contact weggevallen is, kan een babbeltje erg deugd doen en het is bovendien ook het perfecte middel om eenzaamheid zoveel mogelijk tegen te gaan. Tegelijkertijd polsen we naar eventuele noden.”

Oproep tot warm vrijwilligen

Vrijwilligers kunnen zich hier registreren. Wie hulp nodig heeft kan contact opnemen met de infolijn corona: 051 65 00 70.

Ik registreer me nu meteen als vrijwilliger. 

Gepubliceerd op  za 21 mrt 2020