Gemeente Wingene

Gemeente Wingene neemt deel aan pilootproject ‘Boekstart voor Kleuters'

De bibliotheek in Wingene deelt dit schooljaar gratis boekenpakketten uit aan de kleuters van enkele eerste kleuterklassen van verschillende scholen in de gemeente. Dit maakt deel uit van een pilootproject ‘Boekstart voor Kleuters.

“Het is een uitloper van het gekende Boekstart-project van Iedereen Leest voor baby’s en peuters. Het project wil de brug maken tussen de voorschoolse leeftijd en de start van het kleuteronderwijs. Als bib zetten we hier graag mee onze schouders onder.”

De pakketten van ‘Boekstart voor Kleuters’ bevatten twee boeken en inspiratiematerialen en worden in samenwerking met de Wingense bibliotheek uitgedeeld aan kleuters van een aantal geselecteerde scholen. Bij de boeken zitten ook tips om ouders thuis ideeën te geven over hoe ze ook eens 'anders' kunnen voorlezen. “Hopelijk kunnen we het project de komende jaren doortrekken naar alle 1ste kleuterklassen in onze gemeente”, benadrukt schepen Brecht Warnez.

Meer dan boeken uitdelen

“Onze bib zorgt ervoor dat alle kinderen in de kleuterklas waarmee wordt samengewerkt een Boekstart-boekenpakket krijgen tijdens een uitdeelmoment in de klas of een bezoek aan de bib”, vertelt bibmedewerker Lisa De Laere. “De uitdeelmomenten worden steeds gezellig ingekleed. Een interactief voorleesmoment staat daarbij centraal.”

Met dit piloottraject wil de bibliotheek de samenwerking met de school versterken en leerkrachten nog meer ondersteunen rond interactief voorlezen en ouderbetrokkenheid. ‘Boekstart voor Kleuters’ is meer dan boeken uitdelen. “Met de uitloper van het gekende Boekstart-project, worden ook leerkrachten op sleeptouw genomen om nog interactiever te werk te gaan tijdens het voorlezen”, vult schepen Brecht Warnez aan.

Activiteiten in de bib

Naar aanleiding van het pilootproject organiseert de bib in het voorjaar enkele activiteiten die openstaan voor alle kleuters en hun (groot)ouders. “Tijdens de paasvakantie organiseren we een knutselactiviteit rond het thema van een van de boekjes en op zondag 19 mei neemt de bib deel aan Boekstartdag met een workshop voor ouders en leerkrachten over interactief voorlezen en leuke voorleesactiviteiten voor de kinderen”, klinkt het.

Gepubliceerd op  di 23 jan 2024