Gemeente Wingene

Gemeente Wingene ruilt oude vrachtwagen in voor groener alternatief

De gemeente Wingene zet haar beste groene beentje voor met een opvallende stap in de richting van een duurzamer wagenpark. Na een indrukwekkende dienst van meer dan 25 jaar gaat de oude Mercedes vrachtwagen met pensioen en wordt vervangen door een schoner alternatief aangedreven op CNG.

Deze beslissing komt niet uit de lucht vallen – de vrachtwagen had duidelijk zijn beste tijd gehad en het was hoog tijd voor een fris, milieuvriendelijk alternatief.

Klimaatvriendelijk alternatief

Schepen van Openbare Werken, Hedwig Kerckhove, merkt op: "De energiecrisis van 2021 met extreme prijsstijgingen voor aardgas bracht enige financiële onzekerheid met zich mee, maar gelukkig zijn de omstandigheden inmiddels gestabiliseerd. Net als vele andere lokale besturen hebben we vol overtuiging geïnvesteerd in een klimaatvriendelijk alternatief voor de traditionele diesel- en benzinevoertuigen."

Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant en een sterke toewijding aan duurzaamheid, is de gemeente vastberaden om haar wagenpark te vergroenen. De verouderde vrachtwagen wordt vervangen door een schoner alternatief: een CNG (Compressed Natural Gas) aangedreven vrachtwagen, uitgerust met een containersysteem en een handige laadkraan.

Raamcontract van Fluvius

Om de juiste oplossing te vinden en de duurzame visie waar te maken, heeft de gemeente gekozen voor het raamcontract van Fluvius voor duurzame voertuigen. Deze keuze is gebaseerd op een dubbele motivatie: het ontbreken van een lokaal aanbod van geschikte voertuigen en de expertise en ondersteuning van Fluvius bij de aanschaf van duurzame voertuigen.

Het geselecteerde Scania model, beschikbaar via het Fluvius contract, voldoet aan alle vooropgestelde eisen. Dit moderne voertuig biedt niet alleen de gewenste functionaliteit, maar komt ook met de ecologische voordelen van een CNG-aangedreven krachtpatser. De totale kosten van deze investering bedragen 282.992,52 euro, inclusief btw.

Team Interne Werken keek na een leveringstermijn van anderhalf jaar reikhalzend uit naar de komst van de nieuwe Scania vrachtwagen in haar wagenpark en kan vanaf nu in stijl beginnen werken met hun nieuwe, groene aanwinst.

Gepubliceerd op  ma 28 aug 2023