Gemeente Wingene

Gemeente Wingene stimuleert levenslang thuiswonen met vernieuwde aanpassingspremie

Vanaf 1 januari 2020 kan je als inwoner van onze gemeente de gemeentelijke aanpassingspremie aanvragen.

“We verwachten in Wingene de komende jaren een sterke stijging in de leeftijdscategorie van 65 tot 80 jaar”, legt schepen Tom Braet uit. “Met deze vernieuwde gemeentelijke aanpassingspremie willen we daar op anticiperen.”

Slimme aanpassingen

“Er zijn intussen heel wat slimme en innovatieve oplossingen op de markt om personen met een zorgnood langer thuis te laten wonen, maar daar hangt uiteraard een prijskaartje aan vast”, zegt schepen Tom Braet. Met de vernieuwde aanpassingspremie krijgen personen met een zorgnood (handicap of op basis van leeftijd) een duwtje in de rug om hun woning aan te passen. De premie voorziet een terugbetaling vanĀ 25 procent van de werken met een maximum van 1.000 euro per woning. “Zowel eigen woningen als huurwoningen komen in aanmerking en we leggen geen inkomens- of eigendomsvoorwaarden op.” Wel wordt de premie gekoppeld aan het advies dat door mutualiteiten of organisaties zoals Blijf Actief verstrekt wordt. “Zo zijn we er zeker van dat de meest aangewezen aanpassingswerken in de woning gebeuren.”

Eenvoudig en toegankelijk

De vernieuwde gemeentelijke aanpassingspremie vervangt vanaf 1 januari 2020 een aantal andere premies zoals de gemeentelijke woonverbeteringspremie, de gemeentelijke aanpassingspremie voor bejaarden en gehandicapten inzake mobiliteit, sanitair en automatisatie. “Met deze nieuwe aanpassingspremie kiezen we resoluut voor administratieve vereenvoudiging en spelen we beter in op de noden van onze inwoners”, zegt schepen Tom Braet.

De aanpassingspremie kan vanaf 1 januari 2020 aangevraagd worden via deze pagina op onze website of via de Woonwinkel.

Gepubliceerd op  di 26 nov 2019