Gemeente Wingene

Gemeente Wingene verenigt zich in de strijd tegen borstkanker

In de strijd tegen borstkanker zet de gemeente Wingene hoog in. Gedurende de hele maand oktober, die internationaal is gewijd aan de strijd tegen borstkanker, schijnt de schijnwerper op het Bevolkingsonderzoek Borstkanker.

Op zaterdag 14 oktober kreeg het sportpark in Zwevezele voor het eerst een roze gloed. Een indrukwekkende groep van 248 deelnemers nam deel aan de Race for the Cure en slaagde erin om €5.500 te verzamelen, met als doel Think Pink te ondersteunen.

Lokale ambassadeurs sieren de straten

Deze actie maakt integraal deel uit van de lokale borstkankercampagne genaamd 'Omdat we om jou geven', die in samenwerking met lokale vrouwenverenigingen wordt georganiseerd. "Om het bewustzijn te vergroten, bundelen we de krachten met de sterke vrouwen van Wingene. Deze dames fungeren als de gezichten van onze campagne en benadrukken het belang van borstkankerscreening voor vrouwen tussen de leeftijd van 50 en 69 jaar, de doelgroep van het onderzoek," aldus Tom Braet, schepen van Welzijn.

In de straten prijken spandoeken en affiches met daarop de afbeeldingen van lokale ambassadeurs, die zich inzetten om de doelgroep van het bevolkingsonderzoek aan te moedigen zich te laten onderzoeken. Enkele plaatselijke ondernemingen ondersteunen de zaak door hun etalages en winkels in het roze te hullen. "Ons hoofddoel is om correcte informatie te verstrekken over het Bevolkingsonderzoek Borstkanker aan onze inwoners. Herkenbaarheid speelt echter ook een cruciale rol bij het informeren over borstkankeropsporing," aldus schepen Tom Braet. "Een poster met een onbekende vrouw heeft minder impact, maar dit verandert volledig wanneer die vrouw een lokale apotheker, een plaatselijke handelaar of een lid van jouw vereniging blijkt te zijn. Dit wekt vertrouwen en overtuigingskracht."

Bevolkingsonderzoek Borstkanker in Wingene

Opvallend is dat 60,5% van de vrouwen in Wingene tussen 50 en 69 jaar deelneemt aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker, wat betekent dat nog steeds 39,5% geen gebruik maakt van kwalitatieve screeningsmammografieën. In samenwerking met het Lokaal Gezondheidsoverleg (Logo) Midden-West-Vlaanderen, heeft de Gezonde Gemeente een actieplan opgesteld om hier verandering in te brengen. De gemeente Wingene blijft vastberaden in haar inspanningen om borstkankerpreventie en -bewustzijn te vergroten.

Gepubliceerd op  wo 18 okt 2023