Gemeente Wingene

Gemeente Wingene voorziet extra ondersteuning voor voedselbank De Kapstok

Gemeente Wingene gaat vanaf dit jaar voedselbank De Kapstok op financieel vlak extra ondersteunen. Daardoor kan de Sint-Vincentiusvereniging, die binnenkort verhuist, haar dienstverlening verder uitbouwen.

Voedselbank De Kapstok is een vereniging die uitsluitend met vrijwilligers werkt en die zich inzet voor mensen met financiële problemen. Ze biedt ongeveer 60 gezinnen in Wingene en Pittem voedselhulp, een luisterend oor en verkoopt tegen zeer democratische prijzen tweedehandskledij. Binnenkort verhuist De Kapstok naar een nieuwe locatie in de Joris Wybostraat in Pittem. Tegelijkertijd wordt de dienstverlening van de vereniging uitgebouwd. “We schakelen over van voedselbedeling via pakketten naar een winkelsysteem”, zegt Maria Declerck, voorzitster van De Kapstok. “Het wordt een ‘sociale kruidenierswinkel’ waar mensen zelf kunnen kiezen wat ze meenemen. Op die manier vergroten we hun eigenwaarde." Daarnaast start De Kapstok ook een kinderafdeling op met speelgoed en kinderkleding.

Hart onder de riem

De verhuis, het huren van een nieuw gebouw en het uitbouwen van de dienstverlening zorgt voor extra kosten, maar De Kapstok kan nu rekenen op bijkomende financiële hulp van de gemeente Wingene. “We verdubbelen onze jaarlijkse toelage tot 3.000 euro”, zegt Tom Braet, schepen van Sociaal Beleid en Welzijn van de gemeente Wingene. “Aangezien een groot deel van de gezinnen uit Wingene komt, is dit een logische stap. De Kapstok biedt een tijdelijke, maar belangrijke oplossing voor wie het in onze gemeente financieel moeilijk heeft. De extra ondersteuning is ook een hart onder de riem voor de vrijwilligers van De Kapstok bij de uitbouw van hun nieuwe locatie en dienstverlening.” De bijkomende initiatieven van De Kapstok worden in de gemeente toegejuicht. “De moestuinwerking, de kooklessen om met de aangeboden producten culinair aan de slag te gaan… Het sluit perfect aan bij ons armoedebeleid waar gezond en gevarieerd voedsel een primaire doelstelling is.”

Gepubliceerd op  di 31 mrt 2020