Gemeente Wingene

Gemeente Wingene vraagt engagement verpleegkundigen voor lokale vaccinatiecampagne

Onze gemeente werkt achter de schermen aan een plan om de organisatie van de lokale vaccinatiecentra voor te bereiden. “We willen snel vooruit kunnen gaan wanneer we de opdracht krijgen en vragen daarom nu al het engagement van de verpleegkundigen", zegt burgemeester Hendrik Verkest.

Wil je je ook engageren voor ons vaccinatiecentrum in de Europahal in Tielt? Dan kan je je vanaf eind januari aanmelden via het platform Help de helpers. Had je jouw naam eerder al doorgegeven via onze website, dan hoef je je niet opnieuw te registreren. Wij zorgen ervoor dat alle namen op de juiste lijst terechtkomen. Alvast bedankt voor de inzet! 

Om zich ons zo goed mogelijk voor te bereiden op wat komt, besliste onze gemeente eerder al om de richtlijnen van Vlaanderen niet af te wachten en alvast het voortouw te nemen. “Deze beslissing steunt op de overtuiging dat gemeenten finaal en terecht de opdracht toegewezen zullen krijgen om, vanaf fase 1b van de vaccinatiecampagne, in lokale vaccinatiecentra te voorzien”, zegt burgemeester Hendrik Verkest beslist. “We willen ons zo goed mogelijk voorbereiden op deze vraag zodat we, eenmaal de vaccins ter beschikking zijn, een vlotte opstart kennen en onze inwoners zo snel mogelijk kunnen inenten.” De burgemeester gelooft er sterk in dat het lokale niveau het meest aangewezen is om een dergelijk grootschalig initiatief te ontplooien. “Vertrouwdheid en nabijheid zal er ongetwijfeld voor zorgen dat de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk komt te liggen.”

Rekenen op expertise en engagement

De logistieke organisatie toont volgens de gemeente grote gelijkenissen met het organiseren van bijvoorbeeld verkiezingen, met uitzondering van de medische component. “Hiervoor zoeken we bij onze inwoners naar expertise op het terrein”, aldus burgemeester Hendrik Verkest. “De steun van onze huisartsen werd afgelopen vrijdagavond uitgesproken na een overleg. Het Rode Kruis en onze brandweerposten zijn eveneens bereid om hun rol hierin op te nemen.”

In de lokale vaccinatiecampagne ziet de gemeente ook een cruciale rol weggelegd voor de verpleegkundigen die in Wingene wonen of werken. “Daarom willen we graag een beroep doen op hun engagement. We nodigen hen graag uit om nu al mee te denken”, zegt burgemeester Hendrik Verkest.

De thuiszorgverpleegkundigen en verpleegkundigen die werken in een van de woonzorgcentra in de gemeente worden rechtstreeks aangeschreven. Maar om ook de verpleegkundigen te bereiken die buiten de gemeente werkzaam zijn, lanceert de gemeente ook een algemene oproep. “In een latere fase komen we bij hen terug om praktische en concrete afspraken te maken. Maar we winnen uiteraard tijd als we nu al weten op wie we eventueel een beroep kunnen doen wanneer het zover is”, besluit burgemeester Hendrik Verkest.

Gepubliceerd op  wo 16 dec 2020