Gemeente Wingene

Gemeente Wingene zet alles op alles voor een toffe zomerwerking

“De maatregelen en richtlijnen voor de jeugdwerking halen onze planning volledig overhoop”, vertelt Lieven Huys, schepen van Jeugd. “Maar we gaan er alles aan doen om, op een veilige manier en binnen de voorziene bubbels, een gevarieerd en uitgebreid zomerprogramma op touw te zetten."

Bij de jeugd- en speelpleinwerking wordt op weekbasis een ‘bubbel’ gedefinieerd van maximaal 50 personen, inclusief animatoren en eventuele andere begeleiders. “De weekbubbels zorgen ervoor dat ouders en kinderen per week moeten kiezen voor het speelplein, Grabbelpasactiviteiten of een andere opvangmogelijkheid”, zegt schepen Lieven Huys. “Je kan tijdens deze week geen combinatie maken van verschillende mogelijkheden en dat zorgt zowel voor ons als voor de ouders voor heel wat gepuzzel.”

Bubbelkampen

De gemeente had, naast de dagelijkse speelpleinwerking, al heel wat losse Grabbelpasactiviteiten gepland. “Deze activiteiten vormen de grootste uitdaging”, aldus schepen Lieven Huys. “Een kind dat deelneemt aan een Grabbelpasactiviteit kan diezelfde week niet naar het speelplein of naar de vakantieopvang die Ferm organiseert omdat er zo een andere bubbel ontstaat.” Dus groeide het idee om de Grabbelpasactiviteiten te bundelen. “We gaan losse activiteiten omvormen tot bubbelkampen van meerdere, volledige dagen met daarin verschillende activiteiten. We voorzien voor en na de activiteiten ook opvang. Dit geeft de kinderen van werkende ouders ook de kans om deel te nemen.” De uitstappen naar pretparken en andere locaties staan voorlopig on hold tot er meer zicht is op een eventuele heropening.

Speelplein Pret Kadet en tienerwerking

Ook de speelpleinwerking wordt intussen volop voorbereid. “We voorzien opnieuw in Wingene en in Zwevezele een speelpleinwerking met elke namiddag toffe activiteiten.” Normaal gezien sluit elk speelplein tijdens de zomer enkele weken de deuren, maar dit jaar kiest de gemeente er bewust voor om een volledige zomer open te blijven. “We verwachten dat ouders meer dan ooit nood hebben aan opvang en dat kinderen veel zin hebben om terug samen met hun vriendjes te ravotten. We willen hen daartoe elke kans geven.” Inschrijven voor het speelplein kan enkel vooraf en per week zodat dezelfde bubbel een week behouden kan blijven. Een combinatie met een andere opvangmogelijkheid in groep is niet mogelijk.

Ook de tienerwerking voor de 13- tot 15-jarigen wordt deze zomer heropgestart. “Het proefproject viel vorig jaar erg in de smaak, dus kunnen tieners dit jaar opnieuw in het jeugdhuis in Wingene of in het koetsenhuis in Zwevezele terecht voor laagdrempelige activiteiten.”

Nieuw programma om in te schrijven

In de week van 2 juni 2020 wordt de volledige planning van de kampen en de speelplein- en tienerwerking op deze pagina van de website gelanceerd. Vanaf woensdag 10 juni om 19 uur kan er ingeschreven worden. “We werken sinds dit jaar met een nieuw programma voor inschrijvingen en roepen iedereen op om zich vooraf te registreren zodat het inschrijven vlot kan verlopen.” Registeren en inschrijven kan via deze pagina.

Ik wil me registreren! 

Gepubliceerd op  do 28 mei 2020