Gemeente Wingene

Gemeentelijke ondersteuningsmaatregelen

UPDATE 27 juli

Gemeentelijke ondersteuning tijdens de coronacrisis

Informatie en communicatie

Als gemeente zijn we vaak het eerste aanspreekpunt voor ondernemers. We proberen dan ook maximaal de beschikbare informatie te bundelen op dit ondernemersportaal. Op deze pagina leiden we je naar het meest geschikte contactpunt voor je vraag.

Daarnaast versturen we een nieuwsbrief van zodra er nieuwe én eenduidige informatie beschikbaar is. De e-mail adressen die gebruikt worden voor het versturen van de nieuwsbrief, halen we uit de KBO. Via deze link geven we je uitleg over hoe je je contactgegevens in de KBO kan aanpassen.

Promotie van alternatieve dienstverlening

Heel wat ondernemers zijn intussen op zoek naar creatieve oplossingen om hun dienstverlening naar de klanten te kunnen op een alternatieve manier in te vullen: zowel horeca- als handelszaken kijken om aan huis te leveren, een afhaalservice organiseren of te werken op bestelling.

We maakten een overzicht van Wingense horeca- en handelszaken die een aangepaste dienstverlening voorzien.

Gratis vloerstickers en affiche

Om een vlotte heropstart van jouw activiteiten mogelijk te maken, is het belangrijk dat klanten de veiligheidsmaatregelen respecteren:

  • afstand houden
  • elektronisch betalen
  • een goede handhygiëne

We willen jullie daarbij ondersteunen en voorzien voor elke zaak waar klanten over de vloer komen één affiche met richtlijnen voor klanten en drie leuke vloerstickers om de social distancing in je zaak te garanderen.

Je kan de affiche en de vloerstickers op afspraak komen afhalen op het gemeentehuis (kies thema Ruimte).

Affiche 'mondmasker verplicht'

Vanaf zaterdag 11 juli zijn mondmaskers verplicht in winkels en winkelcentra en in andere binnenruimtes waar veel mensen samenkomen zoals bioscopen, musea en gebedshuizen. 

We lieten een affiche ontwerpen die vrij te gebruiken is.

De printversie vind je hier.

Lokale fiscaliteit

Algemeen is het zo dat gemeente Wingene geen specifieke bedrijfsbelastingen heft (terrassen, reclamedrukwerk, toeristentaks), met uitzondering van de belasting voor nachtwinkels. 

Voor de markten is er een gemeentebelasting voor het gebruik van het openbaar domein. Er wordt een opschorting van betaling voorzien voor de periode van één kwartaal.

Lopende innames openbaar domein worden kosteloos verlengd.

De inning van de milieubelasting wordt uitgesteld.

Asielzoekers als seizoensarbeider

Nu veel seizoenarbeiders wegblijven dreigt er een tekort aan werkkrachten die kunnen meehelpen in de land- en tuinbouwbedrijven. Onze gemeente ging daarover in gesprek met het opvangcentrum in onze gemeente. Veel asielzoekers die er wonen waren tot voor de coronacrisis al aan de slag als arbeider in uiteenlopende sectoren. Nu verschillende bedrijven door de crisis stilliggen zitten verschillende van hen tijdelijk zonder werk.

We willen als gemeente graag helpen om de vraag en het aanbod op elkaar af te stemmen. Heb je (tijdelijk) nood aan een of meerdere seizoenarbeiders? Stuur je vraag dan door naar milieuambtenaar Jan Albers (milieu@wingene.be). Wij zorgen er dan voor dat jouw vraag op een affiche in het asielcentrum verschijnt. Geïnteresseerde asielzoekers nemen vervolgens zelf contact met je op.

100-puntenplan voor heropleving van gemeente

In een ambitieus plan schuift het gemeentebestuur 100 concrete acties naar voor om ook de periode na de coronacrisis goed aan te pakken en de herlancering voor te bereiden, waarbinnen de economische herlancering één van de vier pijlers vormt.

100 punten voor de herlancering van Wingene na de coronacrisis