Gemeente Wingene

Gemeentepersoneel fietst recordaantal kilometers bijeen

Het gemeentepersoneel heeft in 2019 in totaal 58.184 kilometer gefietst. “Dat is een stijging van duurzaam woon-werkverkeer van maar liefst 28 procent ten opzichte van het jaar ervoor”, zegt schepen Brecht Warnez. "Een duidelijk bewijs dat de mentaliteitswijziging is ingezet."

Deelname aan de provinciale testkaravaan, fietsvergoeding, een elektrische dienstfiets… Onze gemeente doet er alles aan om duurzame mobiliteit bij haar personeelsleden te stimuleren. De inspanningen lonen want steeds meer personeelsleden komen met de fiets naar hun werkplaats of nemen voor een dienstverlening de elektrische dienstfiets. In totaal fietsten de 120 personeelsleden meer dan 58.000 kilometer bij elkaar. “Dat is meteen goed voor een CO2-vermindering van 2.788 kg”, zegt schepen Brecht Warnez. “Zo stellen we ‘een daad voor ons klimaat’ en maken we samen werk van het Burgemeestersconvenant en onze ambitie om tegen 2030 de CO2-uitstoot met minstens veertig procent te verminderen.”

Tot veertig kilometer per dag

Tussen de fietsende collega’s zitten enkele uitschieters. Zo legden Franky Vanlerberghe, technisch assistent Wegen en Water, en Daan Verschelde, teamleider Interne Werken, op een jaar tijd respectievelijk 8.000 en bijna 6.000 kilometer af met de fiets. De twee fietsen elke dag door weer en wind naar het werk. Voor Franky bedraagt een enkele rit 20 kilometer, voor Daan 15 kilometer.

Voorbeeldfunctie

“We zijn blij dat steeds meer personeelsleden het goede voorbeeld geven”, zegt Jurgen Mestdagh, algemeen directeur. “Zo nemen we als gemeente onze voorbeeldfunctie op. Maar we zijn ambitieus en vinden dat het nog beter kan. We hopen dat tegen 2023 de helft van onze personeelsleden minstens 60 procent van de verplaatsingen met de fiets aflegt.” Sensibiliseringsacties en binnenkort wellicht ook een fietsleasingscontract dienen daarbij als duwtje in de rug om deze ambitie waar te maken.

Gepubliceerd op  do 23 jan 2020