Gemeente Wingene

Woningen De Schakel worden verkocht aan sociale huisvestingsmaatschappij

Het beheer van de dertig senioren- en assistentiewoningen van De Schakel in de Hoogweg wordt vanaf begin 2022 overgedragen aan de sociale huisvestingsmaatschappij IZI wonen.

De verkoopovereenkomst stond op maandag 28 juni 2021 op de agenda van de gemeente- en OCMW-raad. “Even goede zorgen, meer expertise op vlak van renovatie en een lagere huurprijs. Ook voor de bewoners is dit goed nieuws”, benadrukt schepen Tom Braet.

De woningen van De Schakel in de Hoogweg in Wingene zijn bijna 30 jaar oud. De komende jaren staan er ingrijpende renovatiewerken op de planning zoals het vernieuwen van het schrijnwerk, het beter isoleren via spouwmuurisolatie, het installeren van ventilatie en het vernieuwen van de keukens. “De leeftijd van de woningen bracht ons op een kantelpunt”, vertelt schepen Tom Braet. “We hebben als gemeente onze huidige werking grondig geëvalueerd om zo na te gaan of er misschien andere partners waren die meer expertise en ervaring hebben in het renoveren, beheren en verhuren van woningen.”

Meer ervaring en expertise

De sociale huisvestingsmaatschappij IZI wonen stelde zich kandidaat om de woningen en enkele bijgebouwen zoals garages en een berging over te kopen. “We gingen niet over een nacht ijs”, benadrukt burgemeester Lieven Huys. “Het is voor ons als gemeente belangrijk dat de bewoners geen nadelen ondervinden van de overdracht.” IZI wonen zal de woningen waar nodig grondig renoveren. De sociale huisvestingsmaatschappij kan hiervoor gebruikmaken van de subsidies van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. “Voor sociale huisvestingsmaatschappijen is het verhuren van woningen, in nauwe samenwerking met de gemeente en het OCMW, een kerntaak waardoor ze sowieso meer ervaring en expertise hebben”, klinkt het bij de gemeente.

Betaalbaar wonen in het groen

Bij de sociale huisvestingsmaatschappij IZI wonen zijn ze verheugd met het akkoord. “De overdracht van de woningen past perfect in ons groeiplan om binnenkort tot duizend woningen te beheren”, zegt Jean-Pierre De Clercq, voorzitter van IZI wonen. “De woningen van De Schakel liggen mooi gegroepeerd en midden in het groen. Ze zijn ook goed onderhouden. De komende jaren zullen we het schrijnwerk stelselmatig vernieuwen en ook een isolatieprogramma doorvoeren. Met de toekomstige ontwikkelingen in de buurt op komst kan je binnenkort geen mooiere buurt hebben om betaalbaar te wonen.”

Mede dankzij de overdracht van de woningen van De Schakel stijgt het aantal sociale huurwoningen en - appartementen binnenkort tot 5 % van de totale huurmarkt in de gemeente. “In Zwevezele zijn nog twee projecten in uitvoering”, zegt schepen Tom Braet. “Daardoor komen er op korte termijn in de Tramstraat en in de Schoolstraat respectievelijk acht en veertig sociale huurappartementen bij.”

Sociaal verhuurtarief

Voor de bewoners van De Schakel blijven de veranderingen beperkt. “Voor de meeste bewoners zal de huurprijs dalen omdat er bij IZI wonen gehuurd kan worden aan de voorwaarden van het sociale verhuurstelsel”, vertelt schepen Tom Braet. “Daarnaast kunnen de bewoners een beroep blijven doen op de zorgdiensten van woonzorgcentrum Amphora of kunnen ze vrij kiezen voor een andere aanbieder.” De gemeente blijft instaan voor het groenonderhoud op de site en rond de gebouwen.

Nauwe betrokkenheid

De huidige bewoners werden tijdens de onderhandelingen nauw betrokken, goed geïnformeerd en begeleid door de gemeente. “Alle partijen verlaten met een goed gevoel de onderhandelingstafel en maken zich klaar voor een nieuwe start”, besluit burgemeester Lieven Huys. IZI wonen betaalt bijna 2 miljoen euro aan de gemeente voor de woningen.

Gepubliceerd op  ma 28 jun 2021