Gemeente Wingene

Gezocht: Babbelkousen om 80-plussers op te bellen

Net zoals tijdens de eerste coronagolf gaan we als gemeente alle 80-plussers opbellen. “In tegenstelling tot het voorjaar zijn de dagen nu koud en donker waardoor onze ouderen veel minder buiten komen en meer geïsoleerd zijn”, zegt Tom Braet, schepen van Welzijn. “Een luisterend oor is welkom."

Ik wil meewerken aan de babbellijn! 

Bijna 1.000 Wingenaren mogen zich tijdens de komende weken aan een warm telefoontje verwachten. “Met onze babbellijn polsen we enerzijds of onze oudere bewoners hulp nodig hebben, maar anderzijds willen we ook informeren hoe het met hen gaat en inspelen op hun noden”, vertelt Tom Braet, schepen van Welzijn. “We hebben tijdens de eerste coronagolf gemerkt dat een eerlijk en oprecht telefoongesprek het sociaal isolement kan doorbreken.”

Gezocht: babbelkousen van alle leeftijden

Het opbellen van de 80-plussers gebeurt door vrijwilligers. “Dat is een bewuste keuze”, legt schepen Tom Braet uit. “Tijdens de eerste coronagolf hebben we onze groep van vrijwilligers kunnen uitbreiden, ook met jongere profielen. Zo stimuleren we binnen onze gemeente de solidariteit over verschillende leeftijdsgroepen heen.” Wie interesse heeft kan contact opnemen via onze website of via 051 65 00 30. “De vrijwilligers staan er uiteraard niet alleen voor. De coördinator van ons lokaal dienstencentrum Geselle zorgt voor begeleiding en ondersteuning.”
Tijdens de gesprekken worden de 80-plussers ook bevraagd over hun buurt, hun deelname aan activiteiten en hun betrokkenheid. “Het lokaal dienstencentrum Geselle vertaalt de noden die gedetecteerd worden vervolgens in concrete acties.”

Soep op de stoep

De gemeente houdt het deze keer niet bij telefoneren. “We hebben gemerkt dat onze inwoners ook nood hebben om te zien wie er aan de andere kant van de lijn zit”, zegt schepen Tom Braet. “Van zodra het kan trekken we naar de buurt voor gesprekken die volledig coronaproof verlopen. Samen een kopje soep op de stoep drinken en elkaar in de ogen kijken, zal er ongetwijfeld voor zorgen dat de band tussen de vrijwilligers en de oudere inwoners versterkt kan worden.”

Gepubliceerd op  ma 16 nov 2020