Gemeente Wingene

Gloednieuw vrijetijdscentrum

Het nieuwe en eigentijdse vrijetijdscentrum ter hoogte van het Gemeenteplein wordt een culturele landmark in de gemeente. De hoogwaardige theaterzaal, het cultuurplein, de multifunctionele foyer en de polyvalente ruimtes waar ook verenigingen gebruik van kunnen maken ademen inspiratie, creatie en ontmoeting. De bouw van het vrijetijdscentrum zal een boost betekenen voor de cultuur- en vrijetijdsbeleving in onze gemeente.

Van plan A naar plan Beter

In het wedstrijdontwerp werd de huidige bibliotheek lichtjes aangepast en werd de theaterzaal gedeeltelijk boven het parochiaal centrum gebouwd. Dit plan had echter een aantal nadelen. De fasering van de werken zou bijvoorbeeld erg moeilijk worden. Daarnaast zou de bib op technisch en architecturaal vlak ingrijpend aangepast moeten worden om aan toekomstige noden te voldoen. Dus werd bij de opmaak van het voorontwerp besloten om de huidige bibliotheek volledig te slopen. De nieuwe bib wordt nu samen met de theaterzaal als een compacte nieuwbouw gebouwd, los van het parochiaal centrum.

Dit idee zorgt voor, bijvoorbeeld omdat we nu minder hoog en rationeler kunnen bouwen, een aanzienlijke besparing. De oude schoolgebouwen of het huidige parochiaal centrum maken nog steeds deel uit van de plannen. In een eerste fase worden de meest noodzakelijke aanpassingen uitgevoerd. In een latere fase is een grondige renovatie van deze gebouwen een optie.