Gemeente Wingene

Groepsaankoop alternatieve vogelafweersystemen

In toepassing van de algemene politieverordening voor de zone Regio Tielt mogen vogelschrikkanonnen maar onder heel specifieke voorwaarden worden ingezet:

  • Verplichte afstand van meer dan 200 meter van een woongebied, 100 meter van een woning vreemd aan de landbouwuitbating en 50 meter van de openbare weg.
  • Enkel toegestaan als op hetzelfde perceel op hetzelfde tijdstip geluidsarme en milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden worden toegepast.
  • Het gebruik van de vogelschrikkanonnen en/of andere geluidsproducerende toestellen is verboden tussen 22 en 6 uur. Het kanon mag niet meer dan 6 knallen per uur produceren. De opening van het kanon moet altijd weggedraaid zijn van een woongebied, een bewoonbare woning en de openbare weg.
  • Het gebruik van ieder vogelschrikkanon op iedere locatie moet voor de ingebruikname gemeld worden aan de gemeentelijke Dienst Milieu en Klimaat.
  • Op ieder vogelschrikkanon moeten naam en adres van de gebruiker staan.

In het kader van het Leader project ‘Geïntegreerd Faunaplan’ is het Stadlandschap West-Vlaamse hart op zoek naar een beter evenwicht tussen de verschillende soorten op het platteland. Binnen dit project is het onder meer de bedoeling om landbouwers te ondersteunen bij het beperken van schade aan landbouwgewassen door bijvoorbeeld houtduiven en kauwen door de inzet van milieuvriendelijke afschrikmethoden. Uit praktijkervaringen blijkt dat verschillende vogelafweermiddelen best afgewisseld en gecombineerd worden voor het meest effectieve resultaat.

Om deze vogelafschrikmiddelen aan een interessante prijs te kunnen aanbieden organiseert de gemeente een groepsaankoop. Het aantal producten is niet gelimiteerd.

De vogelafweersystemen zijn te koop vanaf 01/02/2023

Aangeboden vogelafweersystemen (kostprijzen incl. btw)

Nepvos (€50)

Met deze nepvos op stok verjaagt u diverse vogels, zoals ganzen, eenden, duiven en andere dieren waaronder konijnen en knaagdieren. De staart van de vos beweegt door de wind.

Afweerballon hawk eyes (€35)

Een stille vogelverschrikker welke eenvoudig op alle locaties is te plaatsen. Kent geen onderhoud. Draait door de wind en heeft verschillende, vogelafschrikkende kleuren en reflectoren.

Afweerlint (€18)

De Scare Tape is holografische tape met een tweeledig effect: enerzijds weerkaatst de tape het zonlicht en anderzijds maakt het een metaalachtig geluid in de wind. De tape is eenvoudig aan te brengen aan draden of bijvoorbeeld bamboe palen.

Scare eyes ballon (€12)

De opdruk van de ballonnen is afschrikwekkend voor vogels als spreeuwen, kraaiachtigen en duiven.

Vogelverjagende vlieger met mast 4 m (€125)

Vogelverjagende vlieger met een 4 meter lange stok die met de windrichting meedraait.

 

Nepduif (€30)

Hang de nepduif op de plek waar je er last van hebt. Andere vogels van deze soort die je hebt opgehangen, zullen dan voorlopig weg blijven.

Nepekster (€22)

Hang de nepekster op de plek waar je er last van hebt. Andere vogels van deze soort die je hebt opgehangen, zullen dan voorlopig weg blijven.

Nepkraai (€20)

Hang de nepkraai op de plek waar je er last van hebt. Andere vogels van deze soort die je hebt opgehangen, zullen dan voorlopig weg blijven.

Koop hier

Nepmeeuw (€20)

Hang de nepmeeuw op de plek waar je er last van hebt. Andere vogels van deze soort die je hebt opgehangen, zullen dan voorlopig weg blijven.

Koop hier

Bestelinfo

De alternatieve vogelafweersystemen kunnen besteld worden tot 28 februari. Het aantal producten is niet gelimiteerd. Een bestelling is pas definitief na betaling van het vereist bedrag.

De groepsaankoop is uitsluitend bedoeld voor land- en tuinbouwers met een bedrijfszetel of perceelsgebruik in Wingene.