Gemeente Wingene

Behaag je tuin – gemeentelijke groepsaankoop van haagplanten

Deze tijd van het jaar is moment om hagen te planten. Meestal planten we hagen als afbakening tussen twee percelen, als windkering of om geluidsoverlast van de straatkant te minimaliseren, maar hagen en houtkanten hebben veel meer functies. Kleine landschapselementen zoals hagen zijn belangrijk voor het klimaatbestendig maken van de omgeving. Ze zorgen voor CO2 - opslag en koolstof in de bodem maar ook voor nestgelegenheid voor vogels en schuilplaatsen voor kleine zoogdieren

Als inwoner kan je deelnemen aan een groepsaankoop voor haagplanten. De verschillende soorten haagplanten kunnen besteld worden per pakket van 10 stuks. Hiermee kan ongeveer 2 meter aangeplant worden. De hoogte van de aangeboden planten varieert tussen 50 en 80 centimeter. Per adres kunnen maximaal 100 haagplanten (= 10 pakketten) besteld worden. Er is keuze uit volgende pakketten haagplanten: Gelderse roos, haagbeuk, hazelaar, meidoorn, rode kornoelje, sleedoorn, veldesdoorn en wilde liguster. Een pakket haagplantsoen wordt aangeboden aan 5 euro.

AANGEBODEN SOORTEN

GELDERSE ROOS

In de zomer witte bloemen in de vorm van een sneeuwbal.

Na de bloei komen er trosjes met hangende rode bessen. De besjes zijn niet zo'n lekkernij voor vogels, daarom blijven ze lang aan de struik hangen in de winter.

Koop hier je pakket(ten)

HAAGBEUK

Kan goed tegen natte grond.

Loopt vroeg uit in het voorjaar met fris groen blad en heeft bruine herfst- en winterkleur.

Laat in de winter bijna al het blad vallen.

Koop hier je pakket(ten)

HAZELAAR

Bladverliezende plant die zich gemakkelijk laat snoeien.

Ontwikkelt na enkele jaren hazelnoten.

Koop hier je pakket(ten)

MEIDOORN

Mooie witte tot wit-roze bloemen in het voorjaar.

Gedoornde takken waardoor je een ondoordringbare haag creëert.

Zeer geschikt als erfafscheiding.

Koop hier je pakket(ten)

RODE KORNOELJE

Twijgen verkleuren in de winter van grijsgroen naar donkerrood.

De kleine bloempjes zijn wit en bijna onopvallend, later verschijnen groene bessen die naar de herfst toe zwart worden.

Het blad is in de herfst bleekgroen en kan soms vuurrood worden.

Koop hier je pakket(ten)

SLEEDOORN

Bloeit van maart tot en met april en trekt hierbij veel insecten aan, vooral bijen.

Krijgt in nazomer zwarte bessen die kunnen gebruikt worden voor maken van jam, vruchtensap en confituur.

Door de grote stekels vormt het een ondoordringbare haag die vroeger ook werd gebruikt om het vee tegen te houden.

Koop hier je pakket(ten)

VELDESDOORN

Prachtig groenkleuring gelobd blad dat in het voorjaar rood uit loopt en in de herfst geel verkleurt.

Kan zowat op iedere standplaats.

Koop hier je pakket(ten)

WILDE LUGUSTER

Snelgroeiende haagplant.

Grote aantrekkingskracht voor vogels die op zoek zijn naar bescherming.

Geurende witte bloemen, waar later zwarte bessen voor in de plaats komen.

Koop hier je pakket(ten)

BESTEL- EN AFHAALINFO

Bestellen kan tot 15 februari 2023. De haagpakketten kunnen afgehaald worden op zaterdag 9 maart 2024 tussen 9.00 en 10.00 uur aan de loods van het gemeentelijk Team Interne Werken (Rozendalestraat 34).

TIPS BIJ AFHALEN EN VERVOEREN

Bescherm de wortels bij het vervoeren altijd tegen uitdrogen, ook voor korte afstanden. De kleine wortelhaartjes zijn immers zeer gevoelig aan uitdroging.

Zeker als het plantgoed in een open aanhangwagen vervoerd wordt is het belangrijk de wortels tegen zon en rijwind te beschermen met een jutezak of plastic zak. 

Bij aankomst leg je de planten ook best beschut, met de wortels afgedekt tot je daadwerkelijk gaat aanplanten. Ga je niet nog de dag zelf aanplanten? Dan zit er maar één ding op: de planten inkuilen. Inkuilen betekent dat je de wortelkluiten van veel planten samen in een ondiepe kuil zet en afdekt met een flinke hoop aarde. Op die manier zijn de wortels beschermd tegen uitdroging en eventuele oppervlakkige vrieskou.

PLANTTIPS

Voor hagen en heggen graaf je een plantsleuf of greppel van 40cm diep en 40cm breed. Zorg ervoor dat de grond onderaan de sleuf goed losgemaakt is en verdeel de planten gelijkmatig langs de sleuf.
Spreid de wortels van de planten op de bodem van de sleuf. Te lange wortels niet omplooien, maar met de snoeischaar bijknippen of het gat vergroten. Vul de greppel voor ongeveer de helft met verkruimelde aarde. Schud de planten even op, zodat de aarde goed tussen de wortels valt en zet de planten mooi op een rij. Vul de rest van de sleuf geleidelijk aan op met losgewerkte aarde en trek de platen voorzichtig omhoog zodat de planten even hoog komen als in de kwekerij (te zien aan de verkleuring op de stam).
Plant je een gemengde haag of heg, dan is het best om de verschillende soorten niet kriskras door elkaar te planten. De sterkst groeiende soorten zouden de minder sterke immers kunnen overgroeien. Je plant de dus best in kleine groepjes van drie à zes gelijksoortige planten aan. Om een dichte haag te bekomen (behalve bij beuk en haagbeuk) knip je na de aanplant een paar centimeter van de takken en twijgen af. Dit stimuleert de vertakking en een beter verdichting van de haag.