Gemeente Wingene

Help, een wespennest!

Het wespenseizoen is volop bezig. Heb je een wespennest gevonden en wil je het laten vernietigen? De brandweermensen van hulpverleningszone Midwest staan klaar om je te helpen. Als is het niet altijd nodig om meteen in te grijpen...

De brandweer roept op om alleen hinderlijke of echt gevaarlijke wespennesten te melden. Het lijkt misschien niet zo, maar wespen zijn erg nuttige beestjes. Ze spelen immers een belangrijke rol in de natuur en fungeren als insectenbestrijder, want ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen.

Heb je een wespennest achteraan in de tuin of in een hok waar je nooit komt? Dan is verdelging niet nodig. Het gif dat gebruikt wordt bij de vernietiging van een nest is immers ook schadelijk voor andere levende organismen, zoals vissen. Wanneer je er dus voor kiest om wespen niet te laten verdelgen, draag je meteen ook je steentje bij aan het milieu.

Zorgt het wespennest toch voor overlast, dan kan je het laten vernietigen door de brandweer. Hiervoor kan je een melding maken via de website van hulpverleningszone Midwest.

Wat met andere gestreepte insecten? 

Wat met andere gestreepte insecten?

 Nesten van hommels en bijen zal de brandweer trouwens nooit vernietigen. Vergeet niet: de brandweer is er voor mens én dier. Toch last van een nest bijen of hommels? Dan verwijzen we je graag door naar een imker in jouw buurt.

 De Aziatische hoornaar is een exotische en invasieve wespensoort die sowieso wél verdelgd moet worden. Ze heeft het immers gemunt op onze bijenpopulatie. Je kan deze soort herkennen aan haar opvallende gele poten en overwegend zwart lijf. Denk je deze soort gespot te hebben? Meld dit dan zeker via deze website.

 

Gepubliceerd op  wo 07 aug 2019